Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zavřít NeFestival Colors of Ostrava z minuty na minuty byla chyba. Jak probíhala jednání o uvolnění miliardy pro nedotovanou kulturu

Marek Vohralík jedná za 26 hudebních festivalů. Foto: Jiří Štarha
Marek Vohralík jedná za 26 hudebních festivalů. Foto: Jiří Štarha

Toto pondělí schválila vláda téměř jednu miliardu korun na pomoc nedotovaným sektorům kultury. O specifikách tohoto programu, jeho problematických bodech, ale i o obecné situaci v české kultuře a především v prostředí domácích hudebních festivalů hovořil Deník N s Markem Vohralíkem, výkonným ředitelem festivalové asociace Festas, který se na jednáních o programu s ministerstvem obchodu a průmyslu podílel.

Událostí, kterou pravděpodobně zaregistrovali i ti, kteří na letní festivaly nejezdí, bylo zpřísnění karantény v Moravskoslezském kraji v pátek 17. 7., které mělo za následek přerušení NeFestivalu Colours of Ostrava. Jak tento krok vnímáte?

Způsob vyhlášení opatření byl extrémně nešťastný. Nedošlo k němu před zahájením festivalu, který probíhal od čtvrtka, ale až v jeho průběhu, tedy když už byla pódia postavená, technika i umělci na místě a lidé přicházeli ke vstupu. Nechci hodnotit adekvátnost opatření, věřím, že odborníci nedělají kroky náhodně. Ale situace by pro pořadatele nejen NeFestivalu, ale i ostatních akcí, které v regionu o víkendu probíhaly, byla jiná, pokud by opatření vstoupila v platnost alespoň o půlnoci téhož dne anebo v průběhu víkendu, a nikoli s okamžitou platností. Proto vítám víkendové ujištění ministerstva zdravotnictví, že se takovýto postup nebude opakovat.

Přesto opakování podobné situace zcela vyloučit nelze. Jaké „podmínky příměří“ se pro festivaly snažíte s hygieniky vyjednat?

Primárně a dlouhodobě se s epidemiology a s ministerstvem zdravotnictví prostřednictvím ministerstva kultury, které je naším zastřešujícím resortem, snažíme vést diskusi, jak v rámci současné situace akce pořádat, co jsou jejich rizikové faktory a jak jejich případné dopady omezit. Souběžně s tím se snažíme iniciovat vznik scénářů, jak mají krajské hygienické stanice postupovat v případě, kdy se situace bude dále vyvíjet, aby bylo zřejmé, podle jakých ukazatelů a za jakých podmínek se opatření budou uvolňovat anebo naopak zpřísňovat.

Jsme si vědomi, že situace se rychle mění, ale problém, který v konečném důsledku v Moravskoslezském kraji vedl k zavedení opatření, byl známý od května. Řešilo se plošné testování, lokální ohniska… a v posledních dnech ze všech stran přicházela ujištění, že situace je plně pod kontrolou, anebo se dokonce zlepšuje, a není proto důvod k panice.

Není ale možné v pondělí, a dokonce ještě ve středu říkat, že všechno je v pohodě, a v pátek přijít s tak zásadním opatřením! Naším cílem je proto vytvořit jasný plán, který pořadatelům umožní situaci lépe předvídat a posoudit, zda je pravděpodobnost takových opatření vyšší. Ale ten hlavní apel z naší strany je, že takto zásadní kroky nemohou být oznamovány z minuty na minutu.

Marek Vohralík je výkonným ředitelem festivalové asociace Festas a zároveň provozním ředitelem Beatworx, společnosti zastřešující festival Let it Roll. V minulosti pracoval jako fundraiser pro festival Mighty Sounds, paralelně provozoval marketingovou agenturu Melody Promotions, respektive bookingovou Melody Booking.

Pandemie zcela proměnila tradiční, několik let ustálenou českou festivalovou mapu. Řada pořadatelů letošní ročník přeložila o rok anebo zrušila, jiní sáhli po okleštěné verzi. Taková řešení jsou ale provizoriem, které nelze opakovat donekonečna. Pracujete i s variantou, že pokud bude pandemie pokračovat dále, nemusely by se odehrát nejen ta nadcházející, ale třeba i několik příštích festivalových sezon?

Určitě nepočítám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější