Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamura chce říkat, že to říkal. Proto předkládá zákon, který může zhoršit bezproblémové soužití s muslimy

Lídr SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Lídr SPD Tomio Okamura. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Vyvolat problém tam, kde není. To je jediný smysl návrhu zákona, kterým chce SPD zakázat zahalování tváře na veřejnosti.

Antiislamisté začínají být dost nudní všude v Evropě, ale v Česku obzvlášť. Není divu. Vyvolávat dojem, že muslimové v Evropě vedou válku proti původním obyvatelům, se s trochou námahy mohlo dařit někdy v roce 2015. Od té doby je to však čím dál větší fuška.

A tak musíte na islám svést každý zločin, jehož pachatelem byl muslim, ať už náboženství hrálo roli, nebo ne, opakovat pořád dokola tutéž mantru o „skutečné povaze islámu“ a každý zločin recyklovat na sociálních sítích donekonečna. A doufat, že si voliči nevšimnou, že se, ehm, trochu opakujete.

Čeští odpůrci muslimů to oproti západním islamofobům mají paradoxně o něco snazší. Pro jejich voliče je totiž muslim bájnou bytostí, s níž se většina z nich nikdy nesetkala, a které lze proto přisoudit všechny možné i nemožné vlastnosti.

Pokud znáte muslimy jen z videí sdílených v islamofobních skupinách, snadno uvěříte, že jsou to monstra toužící jen po vraždění nevěřících. Hůř se podobným nesmyslům věří, když si od muslimského prodavače každé ráno kupujete kávu, s muslimskou sousedkou odpoledne čekáte na děti před stejnou školou a jste rádi, že si kolega ve firmě bere dobrovolně službu na Štědrý den.

Oříšek pro české islamofoby však představuje česká muslimská menšina, která se stále tvrdohlavě odmítá radikalizovat. Pro příklady „islámských zločinů“ tak musí SPD sahat do zahraničí, případně ve spolupráci s prezidentem a spřátelenými médii nafouknout každý ojedinělý případ odhaleného radikálního muslima do rozměrů,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější