Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fero, Tibor a Vietnamci. O pseudotoleranci, která je jen jinou formou rasismu

Romové před místním domem kultury na mosteckém sídlišti Chanov. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Romové před místním domem kultury na mosteckém sídlišti Chanov. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Komentář Jana Moláčka: K tomu, aby se kdokoliv přesvědčil, jak rozšířený a hluboko zažraný je rasismus mnohých Čechů vůči Romům, není bohužel třeba žádný složitý výzkum. Stačí napsat na sociální síť příspěvek, který se bude drobně odchylovat od zažitých stereotypů. O zbytek se postarají uživatelé v komentářích. Na těch bývá přitom zajímavá jedna věc – příklady rasismu v nich vrší nejen ti, kdo schvalují a požadují diskriminaci Romů, ale dost často i ti (nezřídka jde o stejné uživatele), kteří se naopak snaží stavět na odiv svou toleranci.

Krajinu typických či přinejmenším velmi častých tuzemských představ o Romech obývají dva typy příslušníků tohoto etnika.

První je obtloustlý muž ve středním věku – říkejme mu třeba Fero. Tráví celé dny na gauči, leje do sebe pivo, kouří, kouká na televizi a vysypává odpadky z okna. Pochopitelně bytu, který dostal zadarmo poté, co čtyři předchozí zdemoloval.

Změnu programu má pouze jednou do měsíce, kdy sedne do mercedesu a odjede na úřad pro sociální dávky. Tam předběhne frontu bílých chudáků pokorně čekajících na almužnu od státu, seřve úřednici, že není dost pohotová, a za pár minut odchází s obálkou trojnásobně tlustou oproti těm, které zbudou na neromské žadatele.

Když se někdo z nich ozve, vytáhne Fero drahý telefon, zavolá právníkovi Člověka v tísni a za dva dny vyjde ve všech mainstreamových médiích článek o tom, jak ho diskriminovali.

Ferovi synové posedávají u automatů nebo v parku a terorizují každého, kdo jde kolem. Dcery rodí jedno dítě za druhým, aby rodině zajistily přísun dostatečně tučných obálek. Když se Ferovi pokazí televize, nevolá opraváře, ale správu sociálního zabezpečení, kde se ho zeptají, jaký typ by si přál, a dovezou mu novou.

Pokračovat by se dalo donekonečna, bájí o Ferovi koluje spousta. Není ale třeba je líčit všechny, zájemce o další stačí odkázat na diskusi pod kterýmkoliv článkem o Romech.

Správný cigán

Zajímavější bude seznámit se s druhým typickým Romem podle převažujících stereotypů, kterému budeme říkat Tibor.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější