Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice ví, jak může porazit Babiše. Popisujeme, proč to bude mít těžké

Předsedové opozičních stran (zleva) Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Foto: ČTK
Předsedové opozičních stran (zleva) Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). Foto: ČTK

Analýza: O předvolebních koalicích se vášnivě diskutuje, strany ovšem při jejich tvorbě čelí řadě praktických problémů. Jde o program, poslanecká křesla i finance. V analýze některé z hlavních trablů procházíme.

Opoziční strany s blížícími se volbami zintenzivňují diskuse o možných koalicích. O společném postupu jednají Piráti se Starosty a nezávislými, pozadu nechce zůstat ani ODS, která se STAN také vyjednává. V souvislosti s možnou spoluprací se mluví také o lidovcích nebo TOP 09.

Předvolební spojenectví mají svůj účel: hlasy stran, které se pohybují na hraně zvolení do Sněmovny, nemusí propadnout, obejdou se negativní vlastnosti volebního systému, který znevýhodňuje menší subjekty, a současná opozice získá šanci na počet mandátů porazit premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, které si stále drží zhruba třicetiprocentní podporu.

Podle dat agentury Kantar CZ se přitom kolem pětiprocentní hranice pohybuje hned šest politických stran a hnutí, mezi nimiž jsou i vládní partneři hnutí ANO. V případě, že by sociální demokraté či komunisté nezískali poslanecká křesla, a opozice se naopak integrovala, mohli by mít Babišovi kritici výrazně silnější sněmovní zastoupení.

Kdo s kým?

Převzetí vlády je sice lákavým cílem, dohodnout se na spolupráci, která by to teoreticky umožnila, ale vůbec není jednoduché. Existuje celá řada překážek a ryze praktických problémů, které musí politici při možné spolupráci brát v potaz. V této analýze jsme se na některé z nich podívali.

Předně, a to je třeba zdůraznit, ani jednotný postup

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější