Co se statisíci zvířat, která jatka kvůli koronaviru nechtějí? Německá industrializace masa je v potížích
Infekční ohniska v Německu mají v poslední době na svědomí zejména velké masokombináty, kde se koronavirem nakazily tisíce lidí. Chladné prostředí a uzavřená cirkulace vzduchu jsou ideálním prostředím pro šíření virů. Obrovská jatka, ve kterých se denně bourají tisíce zvířat, omezila provoz. Chovatelé masného dobytka teď nevědí, co se zvířaty. Ta nejspíš skončí bez užitku v kafilérce. Koronavirus tak nepřímo ukázal, jak podivná je průmyslová velkovýroba masa, píše ve svém zápisníku Ausgerechnet Německo náš berlínský zpravodaj Pavel Polák.
Západní civilizace posedlá efektivitou dotáhla průmyslovou výrobu k dokonalosti. Výrobní proces je dnes nataktovaný bezmála na vteřiny, žádné prostoje, všechno odsýpá, ano, jako na běžícím pásu. Jde o snižování výrobních nákladů, aby cena výsledného výrobku byla konkurenceschopná, tedy nízká.
Industrializace masa
Co funguje s auty, může fungovat třeba i s masem, konkrétně s tím vepřovým.
Všechno je propočítané do detailu. Jak píše týdeník Zeit, který se tématu věnuje, od inseminace až do porážky prasete uplyne