Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obtěžování v pěti letech či znásilnění partnerem. Čtenářky Deníku N popsaly zkušenosti se sexuálními útoky

Otevřené zpovědi desítek žen přiměly řadu čtenářek Deníku N také promluvit.
Otevřené zpovědi desítek žen přiměly řadu čtenářek Deníku N také promluvit.

Vydání Deníku N s titulkem Promluvily, ve kterém se téměř čtyřicet žen svěřilo se svými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním, vyvolalo mnoho reakcí. Přinášíme příběhy některých čtenářek, jež se rozhodly také promluvit.

Čtenáři a čtenářky Deníku N ženy, které své zkušenosti popsaly veřejně, převážně ocenili. Mnozí muži projevili velké množství empatie a podpory a někteří i revidovali své dosavadní chování či se žen upřímně ptali, co si o některých projevech myslí. Ženy svěřovaly vlastní zkušenosti s obtěžováním, zneužíváním i znásilňováním.

 

Velká část příspěvků se řadila na sociálních sítích pod hashtagem #PromluvilyJsme, ale i ve stovkách dalších internetových diskusí.

„15 let – vysvědčení v 9. třídě. Zašla jsem za učitelem, kterého jsem si vážila, s karafiátem. Zeptal se: ‚A pusu?‘ A pak mi vrazil jazyk do pusy. Byl to můj první polibek. Neudělala jsem nic, vždyť to byl učitel!“ popsala Katka Rosecká a pokračovala dál:

„Cca 17 let – setkala jsem se se známým své kamarádky, byl minimálně o 20 let starší, cizinec. Opil mě a snažil se mě nalákat k sobě domů. S osahávanou. Utekla jsem a hodinu zvracela v obchodním centru. Cca 18 let – přeplněné metro, muž otírající se o můj zadek ztopořeným

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější