Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyzráli jsme na EU, chlubí se Orbán a Morawiecki. Dotace prý budou, aniž by museli plnit nějaké podmínky. Opravdu?

Polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Foto: ČTK/AP
Polský premiér Mateusz Morawiecki (vlevo) a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán. Foto: ČTK/AP

Komentář Markéty Boubínové: Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki se na společné tiskové konferenci po pětidenním summitu v Bruselu chlubili před svými voliči „obřím vítězstvím“: podařilo se nám zablokovat návrh, aby čerpání peněz z rozpočtu EU bylo v jednotlivých zemích podmíněno prosazováním práva podle unijních představ, dotace z Bruselu budou. Summit ale ve skutečnosti tuto možnost nevyloučil, teď jde však o to, zda ji unijní instituce dokážou využít.

Česká eurokomisařka Věra Jourová, do jejíhož portfolia patří i dohled na dodržování vlády práva, po skončení summitu nadšeně tweetovala: „Poprvé je zde spojení mezi vládou práva a fondy EU. To spustí (schválení) kvalifikovanou většinou v Radě.“

Právě ta kvalifikovaná většina je to, oč tu běží, a co vlastně není úplně jisté.

Maďarsko a Polsko dlouhodobě čelí podezření ze strany EU, že porušují zásady právního státu (podle unie v obou zemích nejsou dostatečně nezávislé soudy ani média, v nebezpečí jsou práva menšin atd.). Evropská komise proti nim proto nyní vede řízení podle článku 7 Smlouvy o EU, což je v současnosti nejvíc, co může udělat. Výsledkem by v krajním případě mohlo být zastavení hlasovacích práv obou států v Radě.

Jenže – to by musela odhlasovat Evropská rada jednomyslně. Jinými slovy, kdyby se hlasovalo o Polsku, všechny ostatní státy by musely hlasovat pro, a totéž by se týkalo Maďarska. A tady je právě ten problém, Polsko a Maďarsko si už mnohokrát vzájemně vyjádřily podporu. Takže by využily svého práva veta, a článek 7 je tedy zcela bezzubý.

To se ovšem řadě států (především čistých plátců do rozpočtu EU) nelíbí, Polsko je totiž vůbec největším příjemcem dotací z EU.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější