Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme vakcínu, tvrdí Rusové. Je to pro ně nejen boj o lidské životy, ale i o pověst velmoci

Ilustrační foto: Pan American Health Organization, Flickr CC BY-ND 2.0
Ilustrační foto: Pan American Health Organization, Flickr CC BY-ND 2.0

Co jsou Rusové ochotni riskovat a obětovat v honbě za světovým prvenstvím a pověstí vítěze v zápase s koronavirem?

Ruské ministerstvo obrany hlásí: všichni dobrovolníci, kteří se nechali očkovat vakcínou proti covid-19, přežili, jsou zdrávi, a navíc imunní proti nákaze koronavirem. Nová vakcína prý bude jako plnohodnotná ochrana před nemocí v Rusku zaregistrována už v srpnu.

Sami vědci, kteří na vakcíně pracovali, jsou ale vůči vítězným ovacím zdrženliví a říkají: registrace nejdříve v srpnu, a navíc pouze předběžná. Komu vlastně slouží ruská věda?

Kosmos místo ledničky

Ruští hackeři ze známých skupin APT29 a Cozy Bear se pokoušejí vykrást výsledky výzkumu nové vakcíny proti nemoci covid-19 – s touto senzační zprávou přišly před týdnem vlády USA, Velké Británie a Kanady. Nová fronta ve špionských bitvách Ruska se Západem byla otevřena.

Nyní Moskva přichází s další senzací – prý už vakcínu má. A ocitá se tak možná na světové vědecké špičce v boji proti pandemii. Pro Rusko to je víc než vědecký úspěch. Především důkaz životaschopnosti režimu prezidenta Vladimira Putina a možnost říci světu: nepotřebujeme vás.

„Rusko se s koronavirem vypořádalo lépe než řada jiných zemí,“ prohlásil na zasedání vlády, kde rekapituloval její úspěchy spíš než neúspěchy, předseda kabinetu Michail Mišustin. Podle něj ruští experti jako jedni z prvních vyvinuli testy na koronavirovou infekci a teď jsou v přední linii boje za vakcínu.

Je to vychloubání, plané tlachání, nebo realita opřená o to, že Rusko, dříve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější