Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vánoce 1952 v kriminálu. StB si vedla seznam, kdo komu poslal balíček. Sami dárci pak končili ve vězení

Nedělní škola v roce 1950 pod vedením sestry Slámové (Kolaříkové). Foto: archiv sboru Bratrské jednoty baptistů v Aši
Nedělní škola v roce 1950 pod vedením sestry Slámové (Kolaříkové). Foto: archiv sboru Bratrské jednoty baptistů v Aši

Podmínky vězňů v Československu 50. let byly vše, jen ne příjemné. Svědectvím o tom, že minimálně 350 z nich dostalo na Vánoce malé radosti v podobě vánočních balíčků, je dnes seznam ukrytý v Archivu bezpečnostních složek. Deník N pátral, jaké příběhy jsou za strohými řádky se jmény.

Osmatřicet stránek narůžovělého papíru s názvem „Seznam osob, které zaslaly vánoční balíčky a nejsou v blízkém příbuzenském vztahu“ nabízí jen kusé informace. V jednom sloupci jsou jména dárců, někdy s přesnou adresou, kde v 50. letech žili, jindy bez ní. V tom dalším jsou jména obdarovaných vězňů i s výší jejich trestu a názvem příslušné věznice. Redaktoři Deníku N na dokument narazili při procházení online databází Archivu bezpečnostních složek.

„Vzhledem k tomu, že jsme v několika případech zjistili, že pro vězně jsou organisovány sbírky potravin, které jsou jim v nepřiměřených množstvích neustále zasílány, jsem nařídil, aby byl udělán soupis všech vězňů, kterým zasílají balíčky lidé, kteří s nimi nejsou v příbuzenském vztahu,“ píše se v průvodním dopisu k seznamu vypracovanému StB, který si v březnu 1953 mezi sebou poslali dva tehdejší náměstci ministerstva národní bezpečnosti.

Motivace, proč seznam vznikl, je tedy jasná. Plukovník, který se svými podřízenými seznam vypracoval, však pravděpodobně žádnou „organisovanou sbírku“ neodhalil. Červený kříž podle historičky Kláry Pinerové z Ústavu pro studium totalitních režimů sice v 50. letech opravdu pro vězně pořádal potravinové sbírky, seznam z Vánoc roku 1952 podle ní ale takovým případem nebyl. Napovídá tomu, že na seznamu jsou vězni, které za mříže poslaly různé druhy soudů.

„Nachází se tam spousta lidí, kteří byli souzeni mimořádným lidovým soudem. To byly osoby odsouzené za spolupráci s nacisty, kolaboraci a členství v říšskoněmeckých organizacích. Vězni odsouzení státním soudem jsou zcela určitě političtí. Osoby odsouzené okresním nebo krajským soudem mohou být jak političtí vězni, tak kriminální. I věznice, kam byly balíčky posílány, byly různého charakteru. Z toho bych usuzovala,

Historie

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější