Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koronavirus obrátil svět vzhůru nohama. Jen vakcína ho může otočit zpátky. Ještě si ale počkáme

Na očkování proti koronaviru si ještě počkáme. Foto: Adobe Stock
Na očkování proti koronaviru si ještě počkáme. Foto: Adobe Stock

Vývoj vakcíny proti covidu je dnes největším vědeckým bojem na světě. Počítají se minuty, koncentrace protilátek, počty mrtvých a miliardy dolarů.

Připusťme, že lze diskutovat o tom, jak velké reálné nebezpečí představuje koronavirus a covid-19. O tom, jak závažný je strach z nich, se však nemá smysl přít. Ovládá celý svět, ať už v podobě vládních protiepidemických opatření různých zemí, anebo tím, že přímo, bez pokynu, mění chování a preference lidí. To má, jak všichni víme, obrovské důsledky pro ekonomiku, politiku, činnost institucí, pro naše individuální osudy. Koronavirus nám ničí svět.

Jediné, co ho může zastavit, je účinné očkování. Nikoli lék (který tak jako tak část těžkých případů nezachrání, i kdyby byl sebelepší), nikoli dočasný útlum epidemie (stejně zůstaneme ve střehu) a už vůbec ne řeči úředníků a politiků.

Proto je vývoj vakcíny na covid-19 z krátkodobého hlediska tím nejdůležitějším, co se na planetě děje. Dokud ji nemáme, nedokážeme úspěšně řešit žádný jiný velký problém. Dokud ji nemáme, směřujeme k ekonomickému úpadku a společenskému chaosu – bez ohledu na to, že covid-19

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější