Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tatínek by nechtěl, aby ho Babiš využil ke svému marketingu.“ Rodina odmítla převzít cenu pro zesnulého šéfšpiona Procházku

Generál Radovan Procházka byl za svou činnost vyznamenaný Řádem bílého lva (červenobílá stuha, na hrudi zcela nahoře) a vysokým americkým vyznamenáním Legion of Merit (purpurová stuha zcela vlevo). Foto: Armáda ČR
Generál Radovan Procházka byl za svou činnost vyznamenaný Řádem bílého lva (červenobílá stuha, na hrudi zcela nahoře) a vysokým americkým vyznamenáním Legion of Merit (purpurová stuha zcela vlevo). Foto: Armáda ČR

Generál Radovan Procházka, který po listopadu 1989 pomáhal položit základy demokratických zpravodajských služeb, měl ve středu posmrtně obdržet Cenu Bezpečnostní rady státu. Jeho rodina to ale odmítla. V dopise, do nějž Deník N mohl nahlédnout, vysvětluje odmítnutí osobností premiéra a šéfa bezpečnostní rady Andreje Babiše.

Na úmysl ocenit Radovana Procházku upozornil týdeník Respekt s tím, že generálova rodina nechce ocenění přijmout z rukou premiéra Andreje Babiše a převezme si je později od Jana Berouna, ředitele Vojenského zpravodajství, které ocenění navrhlo. Pro Deník N pak rodina ve středu večer uvedla, že cenu odmítá přijmout úplně.

Na vysvětlenou: Cenu Bezpečnostní rady státu měl získat muž, který měl v komunitě českých zpravodajců respekt jako nikdo jiný.

Syn sibiřského legionáře, protinacistický a později protikomunistický odbojář se znalostmi zpravodajského řemesla, který se nezlomil ani po zatčení v roce 1951, ani v kriminálu. „Umí několik řečí (…), vášnivě nenávidí všechno, co souvisí s komunisty. Je velmi inteligentní a zákeřný,“ stojí v charakteristice komunistických bezpečnostních orgánů.

„Pan generál Procházka byl především sakra dobrej a statečnej chlap,“ vzpomínal na něj v obsáhlém portrétu, který jsme přinesli po Procházkově červnovém úmrtí, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Jenže myšlenka ocenit generála Procházku, který po sametové revoluci prošel všemi československými zpravodajskými službami, položil jejich základy a sehrál nemalou úlohu v tom, že Česko nyní patří k Západu, narazila.

Generálova rodina udělení ceny z rukou premiéra Babiše odmítla dopisem, odeslaným 13. července řediteli Vojenského zpravodajství Berounovi. „Je určitým nedorozuměním, že toto stanovisko bylo interpretováno pouze jako omluva z účasti na ceremoniálu, nikoliv jako odmítnutí ceny jako takové, kterým reálně je,“ řekl Deníku N generálův syn Ondřej.

Z jeho slov je patrné, že nedorozumění lituje. Uvedl, že si rodina velmi váží pomoci, kterou Beroun poskytl „v souvislosti s tatínkovým odchodem a organizací jeho pohřbu“.

V dopise, který Berounovi zaslal a poskytl Deníku N k nahlédnutí, rodina píše, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější