Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětí s trápením i psychickými problémy v koronakrizi přibylo. Pomoc často není po ruce

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Duševních problémů dětí a mladých v koronavirové krizi přibylo. Pomoc ale není vždy dostupná. Odborníci, kteří by se jim věnovali, schází jak v ordinacích, tak ve školách. Problémem je také nedostatečná prevence. Neziskové organizace apelují na stát, aby přišel s plánem, jak se o děti v případě druhé vlny epidemie postarat.

Děti a dospívající se v krizi museli vyrovnávat s větší nejistotou či osamělostí, tisíce jich ztratily kontakt se školní výukou. Narostly ekonomické problémy v rodinách, přibylo domácího násilí a zároveň byly hůře dostupné zdravotní a sociální služby. To všechno podle neziskových organizací přispělo k tomu, že se duševní stav mnohých dětí zhoršil.

Svědčí o tom nárůst volajících, kteří se obraceli na krizové linky se závažnějšími tématy. „Na Lince bezpečí o desítky procent přibylo problémů v rodinách i vážných duševních obtíží, jako je sebepoškozování. Děti častěji volaly kvůli nesnázím na internetu, včetně sexuálního obtěžování,“ popisuje pro Deník N Marie Salomonová z neziskové organizace Nevypusť duši.

Další data podle ní chybí. „Národní ústav duševního zdraví provedl studii pouze na dospělé populaci, která ukázala zhoršení psychického zdraví. Předpokládáme, že u dětí to bude podobné,“ doplnila.

Právě psychické problémy se stávají nejčastějším tématem, s nímž se děti a dospívající na Linku bezpečí obracejí. „Kvůli úzkostem nebo depresím, ale i sebevražedným tendencím volají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější