Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fischer rozzlobil Čínu, když se setkal s dalajlamou. Schůzku řešili lidé, kteří jsou teď na Hradě a v PPF

Premiér Jan Fischer při jednání s čínským protějškem Wen Ťia-paem. Foto: vlada.cz
Premiér Jan Fischer při jednání s čínským protějškem Wen Ťia-paem. Foto: vlada.cz

Jan Fischer byl posledním předsedou české vlády, který se ve vztahu k Číně hlásil k odkazu Václava Havla a aktivně se zabýval lidskými právy. Jeho kroky zmrazily vztahy s Pekingem a ukázaly, jak se umí totalitní velmoc mstít a jakou cenu požaduje za opětovné narovnání vztahů.

Je květen 2009 a do Strakovy akademie nastoupil veřejnosti do té doby neznámý statistik a ekonom Jan Fischer. Ve funkci vydrží 460 dní. Žádný úřednický premiér v novodobé české historii nevládl tak dlouho a neměl tak silnou mezinárodní pozici. Po pádu vlády Mirka Topolánka (ODS) zdědil nejen řízení země, ale i české předsednictví Evropské unii.

Jednou z deklarovaných priorit České republiky během předsednictví byla lidská práva. Vláda tak kritizovala země, jako je Rusko, Írán nebo i totalitní Čína. V Praze se v květnu téhož roku navíc konal důležitý summit EU–Čína, jehož původní termín určený na 1. prosince roku 2008 Peking zrušil poté, co se francouzský prezident Nicolas Sarkozy v Polsku sešel s tibetským dalajlamou.

V den konání zrušeného summitu Čína vztahy se sedmadvacítkou vyhrotila ještě popravou vědce Wo Wej-chana, který byl odsouzen za údajnou špionáž pro Tchaj-wan. Světově uznávaný biochemik řadu let působil v sousedním Rakousku a za jeho záchranu orodovalo i Česko. Jeho dcera Žan Čchen navíc tvrdila, že o nečekané popravě v den chystaného summitu její otec nevěděl, na což měl i v Číně právo.

V této atmosféře se na konci května přesunul pod českým předsednictvím summit do Prahy. Po pádu vlády dlouho nebylo jasné, kdo bude Česko zastupovat, neboť expremiér Topolánek byl ze hry. Mluvilo se tedy o novém šéfovi vlády Fischerovi a prezidentu Václavu Klausovi. Sama Čína preferovala Klause.

„I Číňané nakonec požádali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější