Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětská práce nebo muž umírající na AIDS. Fotografie, které změnily svět

Hineovým fotografiím dává sílu a hloubku i promyšlená kompozice. Foto: Wikimedia Commons
Hineovým fotografiím dává sílu a hloubku i promyšlená kompozice. Foto: Wikimedia Commons

V historii se objevila řada fotografií, které otřásly společností. Snad každý si vybaví ikonický snímek dětí s pláčem a hrůzou v očích prchajících před napalmovým útokem ve Vietnamu. Portrét znetvořené Afghánky Bibi Aishaové, kterou po jejím útěku otec vrátil násilnickému manželovi, který ji zmrzačil a nechal zemřít někde v horách. Nebo americká dvojčata po teroristickém útoku 11. září 2001 a řadu dalších. Pak jsou tu ale fotografie, které doslova změnily svět.

Tento text je součástí letního seriálu Deníku N – Příběhy moderní novinařiny. Každý týden až do konce srpna vám v něm budeme představovat fenomény, osobnosti i nové metody v oboru, který je nám nejblíž.

Sadie Pfeiferové bylo devět let, když se musela den co den místo školy a dětských kratochvílí vracet do továrny na zpracování bavlny v americkém Lancasteru. Dlouhé hodiny zakládala nitě a obsluhovala rozměrný a nebezpečný stroj, který byl téměř dvakrát těžší ona. V roce 1908 ale potkala muže, který měl změnit budoucnost všech dětí ve Spojených státech a zajistit, že už se na polích, plantážích, v továrnách, manufakturách a dolech nebudou muset dál lopotit.

K této sérii textů pořádáme soutěž o roční předplatné a knihy Deníku N. Na soutěžní otázky můžete odpovídat každý týden po vydání článku.

Než Lewis Hine potkal Sadie, byl učitelem a sociologem na newyorské škole etiky. Své jisté místo ale v roce 1906 opustil, aby se nechal najmout Národní komisí pro dětskou práci jako investigativní fotograf. V té době už měl za sebou fotodokumentaci imigrantů přijíždějících přes moře na Ellis Island a práce ocelářů v Pittsburghu. Portrét děvčete stojícího před řadou cívek, které stejně monotónně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější