Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Znát Mynářovy výplatní pásky je ve veřejném zájmu, řekl soud. Nepřesvědčivé, mimo realitu, opáčil Hrad a nezveřejní je

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK
Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Foto: ČTK

Soud před časem rozhodl, že znát informace o příjmech hradního kancléře Vratislava Mynáře je ve veřejném zájmu. A protože kopie výplatních pásek jsou „nosičem informací“, měla by je prezidentská kancelář poskytnout. Navzdory tomu Hrad výplatnice dosud nezveřejnil, přestože by byl zásah do Mynářova soukromí podle soudu jen „nepatrný“. A ani se je zveřejnit nechystá.

Jan P. už 1442 dnů čeká na kopie výplatních pásek vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře. A hned tak se jich nedočká, přestože žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím podal už v lednu 2015.

Hrad mu ji zamítl. Soud však letos v říjnu konstatoval, že žadatel na výplatnice nárok má. Jan P. se sice během řízení v dopise z Hradu dozvěděl výši Mynářova platu, tvrdí však, že výplatnice potřebuje, aby si čísla uváděná Hradem ověřil. S tím se ztotožnil i soud. Pásky považuje za „nosiče informace“.

Hrad se měl podle rozsudku žádostí o výplatní pásky znovu zabývat. Měl k tomu už i „návod“ od soudu, který konstatoval, že na ně muž má nárok. Kancelář prezidenta Jana P. nejprve vyzvala, aby jí doložil, že jeho žádost o informace splňuje podmínky definované Ústavním soudem (viz box níže) – ačkoli i to za něj v rozsudku soud provedl. Hrad ovšem trval na tom, že odůvodnění soudu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější