Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejvirálnější osobnost je Zeman. Parodická videa Michala Orsavy a jeho kolegů bourají rekordy a ukazují, jak si můžeme na síti přizpůsobit realitu

Ten-jehož-jméno-je-vyslovováno-až-příliš-často. Foto: M. Orsava
Ten-jehož-jméno-je-vyslovováno-až-příliš-často. Foto: M. Orsava

Jeho poslední video nasbíralo za deset dnů pět milionů zhlédnutí. Říká si videokouzelník a opravdu dokáže mnohé. Pro reklamního kreativce Michala Orsavu – a jeho spolupracovnici Michaelu Loveckou – není problém konfrontovat Harryho Pottera s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem a ukázat, že skutečná říše zla se rozkládá v hradu nad Prahavicemi.

Jak velcí fandové Harryho Pottera jste?

Lovecká: Převážně šlo o to, abychom si ujasnili žánr. Už jsme takto zpracovali rodinný film, akční, takže jsme si chtěli vyzkoušet něco nového.

Orsava: Přesně tak. Společně s Míšou jsme udělali parodii Sám doma s Donaldem Trumpem, což byla rodinná komedie. Návrat do budoucnosti bylo sci-fi a chybělo nám něco na způsob fantasy a pohádkového světa. Takže jsme se vydali touhle cestou. Jsme sice fanoušci Harryho Pottera, ale nešlo o to udělat na první dobrou právě tenhle film, spíš jsme se poohlíželi po tomhle žánru. Pak nám ale došlo, že Potter je v tomhle ranku nejznámější, nejpopulárnější, takže jsme si ho nakonec vybrali.

Lovecká: Já bych ještě dodala, že Harry Potterem jsem žila. Když tady začaly vycházet ty knížky, byl stejně starý jako já, čili je to pro mě opravdu srdcovka.

Orsava: No a když jsme to video připravovali, sjeli jsme ten film opravdu mnohokrát a zjistili jsme, že ten kouzelnický svět moc nedává smysl. Předtím nám přišlo, že je to úžasné, ale když to vidíte už pošesté, posedmé, vidíte ty chyby.

Jaké konkrétně?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější