Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Alkohol v množství vyšším než nula škodí zdraví. Jsou jen dvě záhadné výjimky. Rozhovor, po kterém si (ne)chcete nalít

Internistka Dita Pichlerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Internistka Dita Pichlerová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Můžeme se bavit o tom, co je menší a co větší zlo, ale žádný lékař na světě už by s čistým svědomím neměl říct: Dejte si skleničku, je to zdravé,“ říká internistka Dita Pichlerová v rozhovoru o nejnovějších vědeckých poznatcích o alkoholu, v jehož konzumaci patří Češi ke světovým rekordmanům. Sama si jako milovnice vína dělá pro nějakou tu sklenku alibi, ale jedním dechem vypočítává všechna rizika, která i „umírněné pití“ představuje. A co je to vlastně umírněné pití? A před čím nás může chránit?

Sklenkami vína, půllitry piva a panáky lihovin si běžně připíjíme na zdraví. Není to vlastně trochu postavené na hlavu?

To tedy je. A ne trochu. Podle nejnovějších, největších a velmi věrohodných mezinárodních studií není jakákoliv konzumace alkoholu vyšší než nula – až na dvě výjimky, o kterých budeme mluvit – zdraví prospěšná.

Můžeme se bavit o tom, co je menší a co větší zlo, ale žádný lékař na světě už by s čistým svědomím neměl říct: Pijte, je to zdravé.

Takže „Vejdi, a neuškoď!“ za žádných okolností neplatí?

Nebyla bych tak přísná. Všechny ty studie sice ukazují celkem jednoznačně, že už i umírněná konzumace alkoholu zvyšuje riziko mnoha druhů rakoviny, vysokého krevního tlaku, metabolických poruch a že je toxická pro vnitřní orgány, zejména pak pro játra, ale to riziko roste opravdu lineárně.

S umírněným pitím svému zdraví obecně nijak zvlášť neprospívám, ale co se týče toho přímého poškozování a vzniku jednotlivých chorob, je to „jen“ jeden kamínek do mozaiky.

Dost záleží, v jakém žijete prostředí, jestli kouříte, jak se stravujete, jestli se dostatečně hýbete, jestli chodíte na prevence, jak dobře spíte a jak moc se nervujete. Je to prostě skládačka. Jednoznačné zlo je alkohol při pravidelných velkých dávkách nebo i nárazové silné konzumaci alkoholu, bez jídla.

Binge drinking?!

Ano. Pět dní abstinuju a v pátek to rozjedu! Pivo, víno, panáky.

Takže za jakých okolností a jak je ještě i z pohledu lékaře přijatelné pít a příliš si neškodit?

Pokud jinak žijete spíše zdravě, pak se obecně soudí, že ta medicínsky definovaná „umírněná konzumace“ je jedna jednotka alkoholu pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější