Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obtěžování je rakovina vztahů v soukromí i na pracovišti. Není lidské, není sexy, není vtipné, říká filmový kritik Fila

Filmový kritik Kamil Fila. Foto: archiv
Filmový kritik Kamil Fila. Foto: archiv

Filmový kritik Kamil Fila se ve svých textech podrobně věnoval kampani #MeToo v americkém i českém kontextu. Síla i slabina hnutí byla podle něj v tom, že jej zpopularizovaly americké herečky. „V českém prostředí se o sexuálním obtěžování nemluví, protože žijeme v poměrně patriarchální společnosti a ženy je běžné obtěžovat a ponižovat,“ říká Fila.

Jak velký je to podle vás problém v Česku? Proč se o něm nemluví, a když už se některá žena odváží sdílet svoje zážitky, velmi často jsou zlehčované, především muži, ale i jinými ženami?

Tvrdá data k tomu nemáme a ani mít nemůžeme, poněvadž problémem je právě tabuizace. Víme, že ve světě během prvního dne po vyhlášení výzvy sdělilo svůj příběh pod hashtagem #MeToo přes 4,7 milionu žen po celém světě. Sám mám na Facebooku mezi „přáteli“ 5000 lidí a těch příběhů jsem v daném období zaznamenal desítky a byl jsem překvapený, kolik těch případů je a jak rozličné formy mají.

I když se ohlédnu zpět, v průběhu života si vzpomínám, že mi v podstatě všechny ženy, s nimiž jsem měl vztah, říkaly příběhy o obtěžování nebo i zneužívání či znásilnění. Nemůžu si z toho vyvozovat celospolečenské závěry, jen jsem si dost jistý, že problém obtěžování není v Česku zanedbatelný a dost pravděpodobně bude horší než ve vyspělých západních zemích. Je to rakovina vztahů v soukromí i na pracovišti. A musí se o tom mluvit dál, aby to vymizelo na nejnižší možnou úroveň.

Nejjednodušší odpověď na to, proč se o tom v Česku nemluví, je, že žijeme v poměrně silně patriarchální společnosti – slovo muže znamená pořád víc, ženy jsou přijímány jako podřadné, méně důvěryhodné, emočně nestabilnější. Patriarchát je skrytý ideologický řád, který vyžaduje, aby ho lidé respektovali. Jestliže je běžné ženy obtěžovat a ponižovat, jakýkoli hlas proti se bere jako ničení tradic a normálu. Máme tendenci tomu nevěřit, přivírat oči, dělat, že to nevidíme. Ženy, které už si svoje odtrpěly, to berou tak, že trpět musí i ostatní. Ony za své společenské místo už zaplatily a ostatní ženy by to také neměly mít tak zadarmo. A pohodlní muži na vedoucích pozicích chtějí mít své pohodlné pozice a privilegia dál.

Setkal jste se někdy vy sám se sexuálním obtěžováním, ať už jako svědek nebo objekt? Jak jste reagoval?

Od žen jsem obtěžování

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější