Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americký týdeník: Zažila jsem v USA spoustu flirtování, ale obtěžování žádné

Americký týdeník Jany Ciglerové. Grafika: Deník N
Americký týdeník Jany Ciglerové. Grafika: Deník N

Zápisník Jany Ciglerové: Amerika je často některými lidmi dávaná za příklad, jak hrozné to pro mezilidské vztahy bude, pokud muži přestanou smět veřejně vyjadřovat ženám náklonnost. V té zemi jsem žila a myslím, že není čeho se bát. Vyřazením sexismu lidé nepřestanou být sexy, právě naopak.

Minulý týden v pátek jsme v Deníku N vydali monotematické vydání novin, v němž téměř čtyřicítka žen popsala některé své zkušenosti se sexuálním obtěžováním. Umíte si asi představit, že reakce to vyvolalo bouřlivé, já bych se pro účely Amerického týdeníku ale zaměřila na jednu konkrétní z nich.

Někteří lidé vyjadřovali obavy, aby se – když ženy budou takto nahlas o svých zkušenostech hovořit – u nás situace „nezvrtla jako v Americe“.

Jeden ze znepokojených ohlasů na veřejném statusu šéfredaktora Deníku N Pavla Tomáška přednesl například uživatel Venca Froněk.

Já jsem v Americe skoro tři roky žila a mnohokrát tam před tím pobývala, a tak bych ráda popsala, jak se žije ve společnosti, která sexistické poznámky už nějaký ten rok netoleruje.

Nebudu vás napínat:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americký týdeník

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější