Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sedmnáct vyšetřování, která mohou zničit prezidenta Trumpa

Prezidentovi se zatím od kongresových voleb nepodařilo dostat na vítěznou linii. Foto: Yuri Gripas, Reuters
Prezidentovi se zatím od kongresových voleb nepodařilo dostat na vítěznou linii. Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ovlivňoval Kreml prezidentské volby v USA v roce 2016? O tom se už napsalo hodně. Ale to vůbec není jediná kauza ohrožující úřad prezidenta Donalda Trumpa. Jeho situace je daleko vážnější. Případů kolem Trumpovy volební kampaně, zvolení a následného působení ve funkci je už sedmnáct. Přinášíme jejich přehled. Textem i grafikou.

Zájmy Kremlu, finanční machinace, daňové úniky, nezákonné financování, nepovolené výhody… otázek spojených s prezidentstvím Donalda Trumpa je víc, než se z dílčích zpráv o jednotlivých případech zdá. Některé se překrývají, některé čtenářům můžou splývat. Každá z nich může být výbušná a může mít potenciál amerického prezidenta oslabit nebo dokonce sesadit. Zároveň ne všechny musejí být prokázány, ne všechny musejí dospět až k soudu nebo před obě komory Kongresu rozhodující o prezidentově sesazení. Pokusíme se je roztřídit.

Nejznámějším vyšetřovatelem zabývajícím se Trumpem je Robert Mueller a jeho komise, která řeší sedm případů. Prezidentovi, jeho blízkým a spolupracovníkům však hrozí právní důsledky i z jiných míst. Některé případy jsou teprve na začátku nebo není veřejně znám jejich aktuální stav. Jiné už pokročily, objevila se přiznání viny i první tresty. Všechny kauzy kolem Trumpa přehledně znázorňuje následující grafika:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější