Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Půl roku bez příznaků, pak doživotní následky. Příběhy lidí, kteří prodělali zákeřnou boreliózu

Každý rok onemocní boreliózou více než 4000 lidí. Nejméně u desetiny z nich přitom probíhá choroba komplikovaně. Často kvůli tomu, že se neodhalí včas. Deník N zaznamenal příběhy pacientů, kteří mají kvůli pozdě léčené nemoci přenášené klíšťaty celoživotní následky. Včetně třicetileté ženy, která skončila v invalidním důchodu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Velké bolesti kloubů, hlavy a zad. „Mozková mlha“, neschopnost soustředit se nebo smysluplně mluvit, k tomu ještě obrovská únava, vyčerpání, otoky a zhoršené vidění. Příznaky pozdní fáze boreliózy, které mohou přijít až několik měsíců po přisátí klíštěte. Potíže, které každý rok postihují stovky lidí v Česku.

Toto číslo by mohlo být menší, pokud by lékaři zahájili léčbu včas. Jenže typický velký červený flek po klíštěti (erythema migrans) se objevuje jen u zhruba poloviny případů, druhá polovina nakažených žije s infekcí bez příznaků třeba několik měsíců, o to silněji pak ale nemoc udeří.

Nesprávná diagnóza

To je i případ pětapadesátileté paní Jiřiny (redakce zná její celé jméno), která měla loni v létě několik klíšťat. U žádného z nich se jí ale červený flek neudělal, proto tomu nevěnovala větší pozornost. Až začátkem listopadu ji začalo bolet v krku, přidaly se bolesti kloubů na ruce. Vzpomněla si na letní klíšťata a začala mít podezření, že by mohlo jít o boreliózu.

„Jenže praktická lékařka mě pouze vyslechla a krevní testy na boreliózu udělat nechtěla. Počátkem letošního ledna se přidalo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější