Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Od lyžaře z Trentina k problému s OKD a zmatkům na tiskovce. Jak šel čas s koronavirem na severu Moravy

Proč se provoz OKD nezastavil dřív, není jasné. Foto: Vladimír Pryček, ČTK
Proč se provoz OKD nezastavil dřív, není jasné. Foto: Vladimír Pryček, ČTK

V Moravskoslezském kraji od pátku platí řada restrikcí kvůli šíření nemoci covid-19. Jejich zavedení i informování o nich stojí za politickými střety posledních dní. Problém s koronavirem v regionu ale bobtná už od března.

Začátkem letošního března se v Česku začal šířit koronavirus, na což vláda reagovala tvrdými restrikcemi a vyhlášením zákazů vycházení, cestování, zavřenými obchody a dalšími opatřeními. Postupně se podařilo šíření viru celostátně zastavit, a kabinet tak mohl svá opatření uvolnit a ze zdi u Kramářovy vily sundat plachtu s pozitivním sdělením „Zvládneme to“.

Severní Moravu ale nákaza v posledních týdnech znovu výrazně zasáhla, na což v pátek hygienici reagovali znovuzavedením některých plošných opatření pro celý více než milionový region. Tedy pro šest okresů, v nichž se přitom míra nákazy dramaticky liší. Zatímco Karviná se bohužel potýká se 47,5 nakaženými na 100 tisíc obyvatel, v Bruntále jde o 1,09 nakaženého.

Pro oba (i další čtyři zbývající) okresy platí totéž mimořádné opatření: je například zavedena povinnost nošení roušek v MHD nebo budovách, restaurace musí být v noci zavřeny a v nemocnicích se musí nosit respirátor.

Do tohoto stavu se region dostal po poměrně dramatickém vývoji, který se týkal nákazy ve státních dolech OKD nebo také u pendlerů. To vedlo až k opozičním výzvám k odstoupení ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nebo střetu ministra zdravotnictví a premiéra s šéfkou hygieny kvůli komunikaci mimořádných opatření.

Jak šel čas na severní Moravě

První potvrzený případ nákazy v regionu se objevil na Novojičínsku 11. března. O den později vyhlásila Babišova vláda nouzový stav pro celé Česko. Život v zemi se velmi výrazně utlumil. To však neplatilo pro doly OKD, které i nadále fungovaly.

23. března

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější