Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Cancel culture? Chtít po vlivných slušnost není umlčování. Voláme po empatii

Chtějí „rušit“ minulost, či jim jde spíš o to, kam se svět bude dál ubírat? Foto: Adobe Stock
Chtějí „rušit“ minulost, či jim jde spíš o to, kam se svět bude dál ubírat? Foto: Adobe Stock

Komentář Báry Šichanové a Filipa Titlbacha: Žijeme v době svobody slova, ale můžeme opravdu diskutovat o všem? Přetřásají se pojmy cancel culture a internetový shaming, mluví se o drzých mileniálech, kteří chtějí narušit konvenční pohled na svobodu slova, a hovoří se také o neúctě k předchozím generacím, které ji pro nás vybojovaly. Kritika současných poměrů je považována za přehnanou a někteří varují před nástupem nové totality. Nedochází ale ke zmatení pojmů? Na přetahovanou o hranicích diskuse se lze dívat i jinak.

Před několika týdny skupina intelektuálů v časopisu Harper’s Magazine zveřejnila dopis vyzývající veřejnost k otevřené debatě a výměně informací a myšlenek. Apel od sto padesáti signatářů, mezi nimiž najdeme například Anne Applebaumovou, Noama Chomského, Jeffreyho Eugenidese nebo J. K. Rowlingovou, mířil nejen na společnost jako celek, ale i na politickou reprezentaci.

„Zatímco cenzuru očekáváme od krajní pravice,“ píše se v otevřeném dopise, „šíří se také v naší kultuře: absence tolerance k opačným názorům, veřejné pranýřování, ostrakismus.“ Podepsaným vadí propuštění editorů novin, které vydaly kontroverzní články, stahování knih pro údajnou neautentičnost nebo vyšetřování profesorů, kteří při výuce citovali to či ono literární dílo.

Jsi zrušen

Udivuje nás, že dopis signovaný předními světovými intelektuály plní obecné, až vágní formulace, se kterými na první pohled sice můžeme souhlasit, už méně ale při hlubším prozkoumání. Stojí třeba za propouštěním novinářů opravdu kategorické požadavky veřejnosti, která si je vynucuje prostřednictvím cancel culture, jak je naznačeno v dopise (připomeňme si, že tento termín vychází z internetového jazyka, konkrétně ze slov „you’re cancelled“ – jsi zrušen. Jde o frázi, kterou používají mladí lidé, aby dali najevo neochotu podporovat celebrity, které jsou pro ně svým postojem problematické)? Cesta k odpovědi je složitější.

Do svědomí bychom během ní měli sáhnout

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější