Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko nyní bojuje s koronavirem méně účinně než na jaře, navíc s velkými ekonomickými a morálními škodami

Ostravu možná čekají první velké koronavirové protesty v Česku. Foto: ČTK
Ostravu možná čekají první velké koronavirové protesty v Česku. Foto: ČTK

Epidemií covid-19 se většina z nás zabývá méně a méně. Je to přirozená a zdravá psychologická reakce – život v napětí se nedá vydržet věčně. Virus se však nezajímá o naši psychologii, ale o naše plíce.

A nechce toho nechat. Během posledních dnů došlo k posunu situace u nás i ve světě. Vědci se snaží zpřesnit poznatky o šíření nemoci a hledají vakcínu, skeptici pochybují o rouškách. U nás mezitím hýbou situací hlavně úředníci.

Vývoj na Karvinsku

Když jsme o epidemiologické situaci v Karviné a okolí psali před deseti dny, bylo v okrese Karviná asi 1400 pozitivně testovaných (počítáno od začátku června, abychom eliminovali historické případy). Teď jich je asi o 350 více. Situace je tedy pořád stejná, nákaza postupuje stálým tempem, nikoli dramaticky.

Dramatické však bylo rozhodnutí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje (KHS MSK), která nečekaně nařídila k 17. červenci velmi přísná opatření – nošení roušek ve všech vnitřních veřejných prostorách, zákaz hromadných akcí s účastí přes sto osob. Toto nařízení zaskočilo mnoho lidí včetně hejtmana MSK Ivo Vondráka (ANO) – právě proto, že zhoršování situace je pomalé a plynulé.

„V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Svolávám na pondělí Bezpečnostní radu kraje a budu požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření,“ napsal Vondrák 18. července na svůj Facebook. Mimoděk tím poukázal na problém, který je v této souvislosti klíčový: kdo vlastně má rozhodovat o dalekosáhlých opatřeních a na základě čeho? V tuto chvíli to očividně jsou hygienické stanice (a ministerstvo zdravotnictví, jemuž formálně podléhají, jako poslední instance). To znamená, že rozhodování je expertní, nikoli politické. Nejvyšší představitel samosprávy v kraji se jen domáhá dodatečného vysvětlení – a sděluje to občanům přes sociální médium.

Bude ostatně zajímavé, co se dozví. Plošné opatření pro celý kraj dává smysl jen na první pohled. Pouhý pohled na mapu a znalost místních poměrů napoví, že hygienici neberou v úvahu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější