Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válku nechce Arménie ani Ázerbájdžán, v cestě k dohodě jim ale teď stojí vášně, které samy vybičovaly

Válka Arménie s Ázerbájdžánem o Karabach byla zastíněna válkou na Ukrajině. Obě jsou ale součástí jednoho velkého ruského plánu na obrodu říše. Foto: ČTK/AP
Válka Arménie s Ázerbájdžánem o Karabach byla zastíněna válkou na Ukrajině. Obě jsou ale součástí jednoho velkého ruského plánu na obrodu říše. Foto: ČTK/AP

Komentář Terezy Souškové: Před týdnem se na hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem ozvaly výstřely, které záhy přerostly rozměr lokálního ozbrojeného střetu. Do dnešního dne padlo na obou stranách dohromady sedmnáct lidí, kromě jednoho civilisty se jedná o vojáky včetně ázerbájdžánského generála, dělostřelba zasáhla i nevojenské cíle. Obě strany se vzájemně obviňují ze zahájení palby. Situace v obou státech je napjatá i kvůli pandemii covid-19 a dlouhodobé nepřátelství mezi Arménií a Ázerbájdžánem nepřeje vyjednáváním o ukončení palby. Do sporu se už vložily Turecko i Rusko.

Obě země se nacházejí v dlouhodobém válečném stavu kvůli sporu o Náhorní Karabach, který Ázerbájdžán považuje za své území a Arménii za jeho okupanta. Arménie ve sporu vystupuje jako spojenec neuznaného státu Arcach (v roce 2017 se zde konalo referendum, v němž se bezmála 90 procent místních voličů vyslovilo pro tento název), který v Náhorním Karabachu a přilehlém území vyhlásili etničtí Arméni.

Spory mezi oběma bývalými sovětskými republikami se datují od konce 80. let minulého století, kdy po rozpadu SSSR propukla válka, která skončila v roce 1994 vyhlášením příměří, a od té doby se jedná o status Náhorního Karabachu. Na linii mezi Ázerbájdžánem a Náhorním Karabachem dochází k hraničním potyčkám doprovázeným střelbou velmi často.

Střet, který začal v neděli 12. července, se však odehrál na mezinárodně uznané hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem, v arménském regionu Tavuš a ázerbájdžánském Tovuzu, zhruba tři sta kilometrů od Náhorního Karabachu. Spekuluje se, že zde pravděpodobně jedna ze stran podnikla výpad, aby zabrala protivníkovo pozorovatelské stanoviště, které většinou střeží pár vojáků a jichž se podél hranice nachází bezpočet.

To se děje poměrně často, zvláště na linii doteku v Náhorním Karabachu. Obě strany tak každou chvíli posunou hraniční čáru o pár jednotek až desítek metrů na tu nebo druhou stranu. Na oběma stranami uznávané hranici mezi Arménií a Ázerbájdžánem byl ale po několik let v podstatě klid, rušený pouze občasnou přestřelkou odstřelovačů. Ten ale současný konflikt významně narušil.

Arménie i Ázerbájdžán si ukazují svaly

Obě strany nasadily těžké zbraně včetně dělostřelectva a minometů, které zasáhly i civilní cíle. Hovoří se i o použití tanků a dronů. Situace je velmi nepřehledná, jediné zprávy, které má svět k dispozici, pocházejí buď z arménské, nebo ázerbájdžánské strany, přičemž oba státy se vzájemně obviňují ze zahájení bojů.

Fotografie obětí války o Náhorní Karabach v Muzeu padlých vojáků, Stěpanakert, tzv. Republika Arcach. Foto: Monika Durajová

Po internetu kolují fotografie rozstřílených domů a aut z obou stran hranice. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev obvinil arménské vedení z provokací, arménský premiér Nikol Pašinjan varoval, že ázerbájdžánská strana ponese odpovědnost za destabilizaci regionu.

Ozbrojené akce doprovázejí i hackerské útoky na obou stranách. Arménie zažila rozsáhlé výpadky internetu, oficiální stránky vlády byly nedostupné. To samé se minulý týden stalo i jednomu z hlavních ázerbájdžánských internetových deníků Haqquin.az.

Reakce obou zemí postupně nabíraly na intenzitě. Arménská média píší o prohlášení ministerstva obrany, podle něhož armáda sestřelila bezpilotní dron izraelské výroby Hermes 900 patřící Ázerbájdžánu. Jako důkaz ministerstvo zveřejnilo poněkud nepřesvědčivé video vybuchujícího předmětu letícího po obloze. Ázerbájdžán popřel, že by k něčemu takovému došlo, a kontroval, že jeho síly naopak sestřelily arménský dron.

Mapa Náhorního Karabachu. Zabírá většinu území Arcachu, který se ale rozprostírá až k hranicím s Arménií. Deník N

O pár dní později mluvčí ázerbájdžánského ministerstva obrany Arménii upozornil, že by neměla zapomínat na to, že rakety mohou s dokonalou přesností zasáhnout cíle, jako je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náhorní Karabach

Názor

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější