Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Katedrála v Nantes není tak významná jako Notre-Dame v Paříži, přesto požár vzbudí vlnu podpory, myslí si historik umění

Katedrála v Nantes. Foto: Adam Bishop via Creative Commons (CC BY-SA:3.0)
Katedrála v Nantes. Foto: Adam Bishop via Creative Commons (CC BY-SA:3.0)

Od osmé ranní hoří katedrála sv. Petra a Pavla ve francouzském městě Nantes. Během jednoho roku je to už druhá významná církevní stavba, kterou ve Francii zachvátily plameny. Gotický kostel v Nantes sice nepatří mezi takzvané královské katedrály, ale jeho požár určitě vzbudí vlnu podpory, odhaduje historik umění Jan Royt.

V krátké době po sobě hoří už druhá významná francouzská gotická katedrála, jak si to vysvětlujete?

U katedrály v Nantes neznám detaily, ale často za požáry stojí řemeslníci nebo technika. Ze stejného důvodu v týdnu hořelo v Museu Kampa, kde je sbírka Medy Mládkové. Stejně tak nám vyhořelo Národní divadlo nebo ve Velké Británii hrad Windsor. Nemyslím si, že by byl požár založen úmyslně, ale spíše se jednalo o chybu řemeslníků.

Jaký je význam katedrály v Nantes?

Určitě je to zajímavá a významná stavba, ale nepatří mezi takzvané královské katedrály, jako jsou Charter, Remeš nebo Notre-Dame v Paříži. Podobných katedrál, jako je ta v Nantes, je ve Francii asi 30 až 40. Je to bezpochyby významná stavba, ale není nejvýznamnější.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější