Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepřišla jsem bořit, ale tvořit, říká šéfka telekomunikačního úřadu Továrková. Aukce na sítě 5G je podle ní zpolitizovaná

Nynější šéfka ČTÚ Hana Továrková se proslavila především kauzou se střetem zájmů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Nynější šéfka ČTÚ Hana Továrková se proslavila především kauzou se střetem zájmů. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Již třetí verzi aukce frekvencí pro mobilní sítě má na stole Český telekomunikační úřad pod vedením předsedkyně Hany Továrkové. Ta se pro zrušení předchozích podmínek rozhodla poté, co se na trhu objevili další zájemci o post čtvrtého mobilního operátora, mezi nimi také energetický gigant ČEZ. „Do politické roviny se zatlačit nenechám,“ říká Továrková, která ale aukci samotnou považuje za zpolitizovanou.

Připomínky k aukci zaslala také energetická společnost ČEZ, zájem o místo na trhu potvrdil i její ředitel Daniel Beneš. Je toto ten druh čtvrtého operátora, kterého si ČTÚ představoval?

Český telekomunikační úřad tady není od toho, aby si něco představoval. V tomto směru jsme již dostali i naprosto cílený dotaz, jestli chceme ČEZ. V takové pozici nejsme a z mého úhlu pohledu je důležité, aby vznikla soutěž. Aby bylo vidět, že zájem je, nebo není. Přiznávám, že jak jsem byla v lednu skeptická a říkala jsem, že se velký čtvrtý operátor neobjeví, tak mě těší, že teď registrujeme v podstatě pět zájemců. Není to o ČEZ.

Jak jste se o tom záměru dozvěděla vy?

Z připomínek.

Neprobíhala například nějaká jednání mimo připomínkový mechanismus, například s úředníky ČTÚ?

Já samozřejmě nevidím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější