Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Prý si to pan Babiš nepřeje.“ Když budete dál blokovat novelu o žalobcích, bude mimořádná schůze, hrozí Piráti

Jakub Michálek. Foto: ČTK
Jakub Michálek. Foto: ČTK

Piráti chtějí, aby vláda projednala a do Sněmovny předložila novelu zákona o státním zastupitelství. Poslanec Jakub Michálek Deníku N řekl, že opozice chce zabránit možným politickým tlakům na státní zástupce. Pokud by to kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) blokoval, svolají mimořádnou schůzi. Projednávání předpisu, kterým se vláda dříve zaklínala, se prakticky zastavilo.

Ještě loni na přelomu května a června ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) tvrdila, že novelu zákona o státním zastupitelství, za kterou byla kritizována, předloží. Vázána je prý mimo jiné i programovým prohlášením vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). „Je připravena. V podstatě se může pustit do vlády,“ uvedla tehdy.

Novela má zavést mimo jiné funkční období pro nejvyššího státního zástupce, stejně tak se předloha zabývá i zákonnými důvody pro jeho odvolání. Upravit by se měl také způsob výběru vedoucích státních zástupců.

Z ministerstva spravedlnosti odešla novela už téměř před rokem – 23. srpna. Ve Strakově akademii poté procházela komisemi, včetně Legislativní rady vlády. Jenže od té doby stále čeká na projednání samotného kabinetu. Dosud se tak nestalo. Celá věc se navíc podle všeho ještě zpozdí. Jak totiž premiér Babiš Deníku N sdělil, návrh by chtěl znovu posoudit protikorupční radou vlády. Ta už ji přitom v minulosti nedoporučila schválit.

Není ani jasné, kdy přesně se tak stane. Úřad vlády na dotaz, kdy bude rada věc projednávat a z jakého důvodu přesně, nereagoval. Na příští svolané schůzi protikorupční rady vlády, které se má uskutečnit příští týden ve středu, ale tento bod na programu není.

Mimochodem – sama ministryně Benešová o takovém plánu na nové projednání nic nevěděla.

Právě na základě toho oslovil poslanec Jakub Michálek (Piráti) prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„Navrhl jsem mu za kluby Pirátů, ODS, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL, aby byl projednán náš zákon,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější