Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komáři byli vždy pány Sibiře, teď ji ale vysávají oligarchové, říkají k sérii pohrom na východě Ruska vědci

Komár na kůži. Foto: Jimmy Chan, Pexels
Komár na kůži. Foto: Jimmy Chan, Pexels

K sérii přírodních pohrom na ruské Sibiři tvrdí ruští vědci: za zkázu Sibiře můžeme my, lidé. A oligarchové, kteří pohádkově bohatnou na těžbě nerostného bohatství. Jen oni mají radost z tání věčně zmrzlé půdy. Oni a komáři, kteří se rozhodli udělat si z lidí tatarské bifteky.

V sibiřské obci Russkoje Ustě se obvykle ještě v červnu jezdí na sněžných skútrech. Tlusté bundy visí na věšácích zpravidla celé léto, které našinec létem ani nenazve. Ale letos tady v červnu rtuť teploměru překonala jednatřicet stupňů Celsia.

„Příroda se nám mstí. Nejspíš. Chovali jsme se k ní moc nenasytně. Krvežíznivě,“ usoudil starosta vesnice Sergej Portňagin.

Nepotřeboval k takovému úsudku žádné vědecké studie. Stačilo mu jako zkušenému Sibiřanovi několikaleté pozorování, aby pochopil, že ke kožichům bude možná brzy muset do šatníku přidat i plavky. Jenže teplo není všechno. Ostatně jižnější oblasti Sibiře díky kontinentálnímu podnebí mají s vedry dávné zkušenosti. Teď je ale všechno jinak. Teplo se posouvá k severu, za polární kruh.

Ani starosta, ani další lidé, kteří nepříliš hustě osídlili kdysi pusté miliony kilometrů čtverečních mezi Uralem a Tichým oceánem, se z klimatického trendu posledních let neradují. Naopak. Vědí, že poslední slovo na tomto unikátním a rozsáhlém území, které tvoří 77 procent rozlohy Ruské federace, nebudou mít nakonec těžaři, oligarchové a politici. Ale komáři.

Ropa, uhlí a peníze vítězí nad přírodou

Fotky jako z pekla. Kolují v těchto dnech a týdnech na sociálních sítích a demonstrují, že na Sibiři byl uplynulý rok rokem „biblických“ katastrof.

Na vině je prý podle posledních vědeckých studií

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější