Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O lidských právech se v Pekingem placených hodinách nemluví. „Havlistická univerzita“ řeší, co s čínským institutem

Na Katedře politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci slavnostně otevřeli 14. listopadu 2018 posluchárnu Václava Havla. Vlevo rektor Jaroslav Miller. Foto: ČTK
Na Katedře politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci slavnostně otevřeli 14. listopadu 2018 posluchárnu Václava Havla. Vlevo rektor Jaroslav Miller. Foto: ČTK

Univerzita Palackého v Olomouci se začala zabývat budoucností své pobočky Konfuciova institutu, který je ve světě podezříván z prosazování vlivu čínské komunistické strany a zásahů do akademických svobod. Některé světové univerzity proto spolupráci s institucí financovanou totalitním státem ruší. Univerzita, o které její rektor řekl, že je „nejvíce havlistická v Česku“, přiznává, že o lidských právech se na Pekingem placených hodinách nemluví.

Jsou důkazy o koncentračních táborech v Číně a podezření ze špionáže ve světě důvod zrušit Konfuciův institut na Univerzitě Paleckého v Olomouci (UPOL)? Debata se zatím vede v akademických senátech. Rozhodnutí o existenci institutu může ukázat, jaké hodnoty na akademické půdě převáží.

„Univerzita Palackého je nejvíce havlistická v Česku. Dva vědce a akademiky, které pronásledují totalitní režimy, jsme zaměstnali u nás na univerzitě. Myslím, že se v tomto dalece vymykáme průměru českých univerzit,“ prohlásil rektor UPOL Jaroslav Miller minulou středu na zasedání akademického senátu, kde se otevřela diskuse o čínském Konfuciově institutu.

Ten se zaměřuje na čínskou kulturu a čínštinu. Na škole pořádá kromě hodin zaměřených na jazyk a Čínu také různé akce, jako třeba promítání filmů nebo výměnné pobyty. O rozpočet se dělí UPOL a čínské ministerstvo školství, které institut financuje skrze neziskovou organizaci Hanban.

Části akademiku a studentů vadí, že je institut ve světě spojován s šířením čínského vlivu a že napojením na komunistickou vládu reprezentuje hodnoty, které jsou v rozporu s těmi univerzitními. To je také důvod, proč některé země a školy své pobočky zavírají.

Rektor v diskusi řekl, že jeho vztah ke Konfuciově institutu je neutrální. „Všechna řešení jsou v tuto chvíli otevřena. Budeme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější