Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výměna šéfa rady pro evropské fondy nic neřeší, Babiš zůstane ve střetu zájmů, tvrdí odborník na dotace

Premiér Andrej Babiš Foto: AP/ČTK
Premiér Andrej Babiš Foto: AP/ČTK

Odborník na evropské dotace z DBJ Advisory Jan Jedlička se domnívá, že dnešní změnou se potencionální střet zájmů předsedy vlády nevyřeší. Ačkoli Andrej Babiš nebude v čele Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, pořád bude předsedou vlády a bude rozhodovat, do jakých oblastí dotace potečou, tvrdí Jedlička.

Vláda dnes schválila, že v čele Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy nebude sedět premiér Andrej Babiš. Připadá vám to jako dostatečná reakce na výtky eurokomisaře Günthera Oettingera kvůli možnému střetu zájmů předsedy vlády?

Stále si myslím, že ne. Jako premiér, který je hlavou administrativy, má pod sebou ministry ze stejné politické strany – mimo jiné ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí, což jsou dva hlavní úřady distribuující fondy z Evropské unie. Ačkoli premiér neschvaluje a nevybírá hodnotící kritéria a neurčuje, kdo dotace dostane a kdo ne, podílí se na procesu rozhodování, do jakých oblastí dotace potečou.

Jak to může ovlivňovat?

Pokud jsou jeho podnikatelské aktivity v určitých oborech (byť je tam nemá přímo, ale prostřednictvím svěřenských fondů), tak v rámci vyjednávání může určovat, jaké oblasti budou akcentované a které nebudou. Jako hlavní představitel se také podílí na vyjednávání. Od roku 2021 bude nové dotační období, tam názory premiéra v rámci vyjednávání hrají rozhodující úlohu.

Takže podle vás se nic nezmění?

To ne, myslím si, že se to částečně zmírnilo, ale stále si myslím, že to není úplně křišťálově čisté a určitý potenciální konflikt zájmů tam existuje a podle mě bude existovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější