Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lukašenko se rozhodl stát pošesté prezidentem, hlavní soupeře k volbám nepustil. Na voliče poslal obušky

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko si zakládá na svém lidovém vystupování a projevu. Tentokrát si připíjí s producentkou medu v kostýmu včelky. Zdroj: president.gov.by
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko si zakládá na svém lidovém vystupování a projevu. Tentokrát si připíjí s producentkou medu v kostýmu včelky. Zdroj: president.gov.by

Měli roušky, šli a tleskali. Nejdřív průvod lidí kráčejících Minskem vypadal mírumilovně. Vše se změnilo, když se na scéně objevili těžkooděnci. Během noci zmlátili a zadrželi přes 300 lidí. Předvolební prezidentská kampaň v Bělorusku začala.

Včerejší rozhodnutí Ústřední volební komise Běloruska zapůsobilo jako rozbuška: Viktara Babaryku a Valeryje Capkalu vládní experti na volby vyškrtli ze seznamu možných konkurentů dosavadního vládce Alexandra Lukašenka, který je u kormidla prakticky od roku 1994.

Jen pár desítek minut poté, co agentury vydaly tuto zprávu, vyšli do ulic Minska, Brestu, Gomelu, Grodna i Mogileva naštvaní lidé. Někde se odvážily vyjádřit nesouhlas desítky, jinde stovky Bělorusů. V Minsku se vydrželi honit a prát s policisty do pozdních nočních hodin. Stovky lidí skončily v policejních antonech. Podle svědectví běloruských novinářů museli lidé v antonech klečet na kolenou s rukama za hlavou celé hodiny.

Úderem půlnoci začala oficiálně předvolební kampaň.

Čtyři sparingpartneři a vítěz turnaje

Komise rozhodla, že do boje proti Lukašenkovi mohou vyrazit čtyři lidé: dvě ženy a dva muži.

Kdo se bude 9. srpna ucházet o funkci běloruského prezidenta?

Alexandr Lukašenko: současná hlava státu

Hanna Kanapackaja: bývalá poslankyně

Andrej Dzmitryjeu: vůdce hnutí „Mluv pravdu!“

Sjarhej Čeračeň: předseda běloruských sociálních demokratů, strany Hramada

Svjatlana Cichanouskaja: manželka blogera Cichanouského a bývalá volička Alexandra Lukašenka

Podle novinářů, analytiků a opozičních předáků se výběr volební komise vůbec neřídil zákonem, předpisy, reputací a bezúhonností případného kandidáta, nýbrž tím, jak moc nebezpečný by mohl být pro favorita klání Lukašenka.

Mimo hru tak z úředního rozhodnutí zůstali na poslední chvíli dva muži, z nichž především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější