Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ban od Facebooku by Okamuru zabolel. Sociální síť ale politikům stránky ruší málokdy

Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda SPD Tomio Okamura. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Analýza: Pokud by Facebook zrušil Tomiu Okamurovi jeho profil, byla by to pro šéfa SPD velká rána. Jeho stránka patří mezi politiky k nejúspěšnějším v Česku, v některých metrikách poráží i premiéra Babiše a jeho tým.

Facebook pohrozil předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi, že mu zablokuje jeho stránku. Spolu s ním má být v ohrožení také profil šéfa poslanců SPD Radima Fialy a také celého hnutí. S touto informací přišel sám Okamura (kde jinde než na Facebooku) a dodal, že se proti případné blokaci chce bránit i u soudu, kde by patrně neměl mnoho šancí.

„Aniž by Radimovi Fialovi či správci profilu hnutí SPD přišlo jakékoli oznámení, v rubrice Kvalita stránky se objevilo: ‚Stránce hrozí zrušení zveřejnění. Vaší stránce v důsledku pokračujícího porušování zásad komunity hrozí zrušení zveřejnění‘,“ napsala včera SPD na účtu svého předsedy.

„Pokud jde o profil Tomia Okamury, tak tam upozornění Facebooku ohledně údajného porušení zásad komunity přišla, Okamura ale říká, že pravidla neporušil a že jde o nesmyslná nařčení,“ tvrdí profil lídra hnutí SPD.

Společnost Facebook tuto informaci Deníku N do doby vydání textu nepotvrdila, mluvčí SPD na žádosti o poskytnutí printscreenu s popisem celé věci nereagovala.

Pro Okamuru by v každém případě mohlo jít o zásadní problém. Facebooková stránka se zhruba čtvrtmilionem sledujících je velmi důležitým prvkem celé jeho politické komunikace. A nejde ani tak o celkový počet uživatelů, kteří Okamuru na sociální síti sledují.

Jen pro představu – zhruba čtvrt milionu sledujících má na Facebooku také Strana konzervativní pravice – Řád národa, nikoho ale vlastně nezajímá. Její statusy lajkují jen jednotky lidí.

Šéf SPD a také další představitelé tohoto hnutí naopak dokážou se svými příspěvky zaujmout a přitáhnout k sobě velkou pozornost. To dokládá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Sociální sítě

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější