Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš na předsednictví šetří, kde se dá. Za PR a průzkumy chce ale utratit 85 milionů

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / ABACA
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / ABACA

Vláda ANO a ČSSD rozjíždí přípravy na předsednictví EU, které Česko převezme v druhém pololetí roku 2022. Organizace historicky prvního šéfování sedmadvacítce v roce 2009 skončila debaklem, ztracené stamiliony se řešily i u soudu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro domácí publikum rád zdůrazňuje, že ho na českém předsednictví EU nejvíc zajímá to, jak na něm ušetřit.

Nejdříve prosadil nezvykle hubený rozpočet na celou půlroční akci i na její přípravy. Jindy se nechal slyšet, že pro něj je předsednictví jen „žvanírna s chlebíčkama“, nebo si pochvaloval nápad, že by se předsednické schůzky mohly konat hlavně prostřednictvím videokonferencí.

Řeč čísel ale vypráví trochu jiný příběh. Plyne z nich, že ne na všem chce Babiš tak přísně šetřit – počítá totiž s velmi štědrým rozpočtem na PR a prezentaci vládních aktivit v čele Evropy.

Na komunikaci českého předsednictví totiž Babišova vláda vyčlenila 85 milionů korun, jen za průzkumy „nálad a trendů“ veřejného mínění v souvislosti s předsednictvím má podle zjištění Deníku N stát zaplatit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější