Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká závislost na exportu je dědictvím první republiky, říká historik. Rozpad monarchie donutil firmy vyvážet

Závod společnosti Baťa v roce 1927. Zdroj: Baťa
Závod společnosti Baťa v roce 1927. Zdroj: Baťa

Historik Ivan Jakubec z pražské Univerzity Karlovy vyvrací oblíbený mýtus, že se prvorepublikové Československo řadilo do desítky hospodářsky nejvyspělejších zemí. „Mezi nejsilnějšími ekonomikami jsme byli, ale rozhodně ne na jejich špici,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Předseda ODS Petr Fiala na začátku října uvedl, že chce Česko vrátit mezi deset nejlepších zemí světa, kam jej po roce 1918 dostali zakladatelé Československé republiky. Nacházela se ČSR během své dvacetileté existence skutečně v nějakém ohledu v „top ten“?

Ona je otázka, co bereme v úvahu. Existují odhady, že například v podílu průmyslové produkce na hlavu jsme před krizí byli asi na dvanáctém místě ve světě. V těžbě hnědého uhlí bylo Československo druhé na světě, stejně tak bylo pravděpodobně největším výrobcem zbraní.

Pokud jde ale o hrubý národní důchod na hlavu před druhou světovou válkou, Československo se nacházelo zhruba na 17. místě s hodnotou 455 dolarů, byť v absolutním vyjádření bychom předčili ještě několik dalších států a pohybovali se okolo desátého místa.

Takže když to shrnu, první jsme byli jen v některých ukazatelích. Ale pokud jde o celkovou hospodářskou situaci, nacházeli jsme se spíš až za polovinou druhé desítky.

Ano. Mezi nejsilnějšími ekonomikami jsme byli, ale rozhodně ne na jejich špici.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Výročí 100 let od vzniku Československa

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější