Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Richard Branson se dočkal svého skoku na hranici vesmíru

White Knight Two nese raketoplán Unity. Foto: Jeff Foust, Wikimedia Commons
White Knight Two nese raketoplán Unity. Foto: Jeff Foust, Wikimedia Commons

Třináctého prosince 2018 dosáhl SpaceShipTwo výšky padesát mil (82 km) nad zemským povrchem, čímž se, alespoň podle definice americké vlády, ocitl ve vesmíru. Stalo se tak osm let po začátku vývoje plavidla, se kterým má jeho otec, miliardář Richard Branson, dalekosáhlé plány – ale které jej také zatím stalo podstatně více, než čekal.

Vezmete-li někde na louce kámen (můžete jej pojmenovat třeba SpaceStoneOne) a hodíte jím do výšky, opustí vaši ruku poměrně rychle a začne stoupat. Zemská gravitace mu však postupně ubírá na rychlosti, až jej konečně zastaví docela. Z tohoto bodu se kámen opět zřítí zpátky k povrchu zemskému a snad při svém dopadu nic nezničí.

Vržený kámen, startující raketa

Jeho dráha by se měla podobat úseku nekonečné křivky – paraboly, i když do jejího definitivního tvaru určitě trochu zasáhne odpor zemské atmosféry. Podobně jsou na tom novoroční rakety, dělové náboje a všechno možné, co lidstvo rádo vystřeluje do nebes nad sebou.

Překročí-li rychlost objektu určitou mez, které se říká první kosmická rychlost, na pevnou zem už se nevrátí a dostane se do vesmíru natrvalo. Buď začne kolem naší planety obíhat, nebo dokonce z jejího gravitačního pole uteče. Doktor Robert R. Brownlee, který léta pracoval v Los Alamos a podílel se na řadě jaderných testů, tvrdí, že vavříny nejrychlejšího ze země vystřeleného objektu si nese obyčejný ocelový poklop, vymrštěný do vesmíru při podzemním jaderném výbuchu Pascal A v červenci 1957. Kamera snímající pokus jej zachytila pouze na jednom políčku filmu, z čehož plyne, že 900 kg oceli opustilo Zemi rychlostí více než 66 km/s – pokud se tedy během prvních vteřin celý poklop nestihl rozpadnout v atmosféře. Jisté je, že na naší planetě už jej nikdo nikdy neviděl. Zůstal-li pohromadě,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější