Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Padnout jako Bastila si Macron nepřeje. Chce být znovu prezidentem a 14. červenec mu nabídl šanci

Emmanuel Macron má pověst excelentního rétora, který se v interakci cítí jako ryba ve vodě. Foto: Francois Mori, ČTK/AP
Emmanuel Macron má pověst excelentního rétora, který se v interakci cítí jako ryba ve vodě. Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Oslavy pádu Bastily bývají tradičně velkolepé. Letos však v Paříži slavili střídmě a místo pompézní vojenské přehlídky vzdali hold těm, kteří se v první linii utkávají s koronavirem. A prezident Macron využívá příležitosti, aby se pokusil o své znovuzrození. Ptali jsme se Francouzů, co oni na to.

Od konce první světové války to byla tradice: každého 14. července pořádala Francie velkolepou vojenskou přehlídku, při níž tisíce vojáků pochodovaly po úchvatné pařížské avenue Champs-Elysées. Země tak oslavovala dobytí královské pevnosti Bastily, která sloužila jako žalář. V roce 1789 vzal pevnost útokem rozvášněný dav, a zahájil tak Velkou francouzskou revoluci.

Letos je to poprvé jinak. Paříž naplánovala klidné oslavy a hold zdravotníkům v první linii, kteří se utkávají s koronavirem. Francie má 67 milionů obyvatel a dosavadní bilance pandemie je přes 30 tisíc mrtvých. Takže: dodržení sociální vzdálenosti ano, ale vojenský pochod už ne. Nahradil ho menší obřad na náměstí Place de la Concorde, kde přehlídka obvykle končí.

Na tomtéž náměstí v roce 1793 skončil i život krále Ludvíka XVI., který zde přišel o hlavu a Francie (aspoň na nějakou dobu) o monarchii.
A francouzský prezident Emmanuel Macron by zde naopak mohl symbolicky ožít. Nový život v kůži postcovidového prezidenta, který si chce získat voliče pravého středu, uskuteční důchodovou reformu a navrátí se ke zvykům svých předchůdců prezidentů, od kterých dříve cíleně upustil.

Popularita na houpačce

Když nastupoval do prezidentského úřadu, těšil se bývalý bankéř u voličů průměrné oblibě: něco přes 56 procent. Jenže pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější