Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Závody ve zbrojení po česku

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Komentář Jana Moláčka: Českou politickou scénu zaměstnává další pokus vyřešit problém, který zjevně pokládá za prioritu prvního řádu. Ne, nejásejte předčasně, nejde o rychlejší výstavbu dálnic ani opatření proti suchu. Politici napřeli energii jiným směrem. Už poněkolikáté se snaží splnit toužebné přání zbraňové lobby propašovat střelné zbraně přímo do základního zákona českého státu. A povýšit tak sobecký zájem nad bezpečnost celé země.

Vláda v pondělí překvapivě schválila senátní návrh novely Listiny základních práv a svobod, který by do ní zakotvil právo „bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní“. Překvapivý je tento krok proto, že vláda sama původně navrhovala postavit se k novele neutrálně a jednotlivá ministerstva k němu měla celou řadu negativních připomínek.

Není třeba dlouze opakovat, proč je tato snaha nebezpečnou hrou se sirkami ve stohu. Pro zájemce – shrnul jsem to před dvěma lety, když se uskutečnilo její první, tehdy ještě neúspěšné kolo.

Každá zbraň představuje potenciální ohrožení, které je za přísných podmínek a regulací možné přijmout jako nutné zlo. Je však naprostý hazard dávat mu punc něčeho hodného ústavní ochrany, co je snad ve veřejném zájmu nebo co veřejný zájem chrání.

Ostatně – na Pandořinu skříňku, kterou snaha protlačit zbraně do ústavy bezpečné a poklidné země otevírá, poukázala i jednotlivá ministerstva.

„Navrhované právo garantované na ústavní úrovni může posílit tendence

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější