Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kousnutí mám jen od psa. Když se žralokovi díváte do očí, nezaútočí, říká podmořský fotograf

Foto: Tomáš Kotouč
Foto: Tomáš Kotouč

Potápěč a fotograf Tomáš Kotouč popisuje, že žraloci potkávají pod hladinou tolik potápěčů, že už si na lidi zvykli. Většina z nich se nás ale stále bojí. Nebezpečnější než potápění s mořskými predátory je i jízda po dálnici, dodává.

Kdy jste viděl svého prvního žraloka?

Svého prvního žraloka jsem viděl až po čtyřech nebo pěti letech od svého prvního potápění. Bylo mi třicet a bylo to v roce 1997 při šnorchlování s mým tátou na Galapágách. A nebyla to náhoda. Na Galapágách je žraloků tolik, že to ani náhoda být nemohla. Doufal jsem a čekal na něj.

Pamatujete si dodnes ten pocit?

Ano. Ten pocit byl úplně jiný, než jaký mám ze žraloků dneska. Tenkrát bylo obecně v mediálním prostoru málo informací. V Česku těsně po revoluci vyšla knížka Žraloci od Xaviera Manigueta. A ta knížka je poměrně hodně strašící. Je tam hodně fotek lidí roztrhaných žraloky. Realita je trošičku jiná. Všichni, co jsme se tenkrát v devadesátých letech potápěli, jsme byli nasycení informacemi z téhle jedné knihy. Jiná tu nebyla. Takže já chtěl žraloky vidět, ale musím říct, že jsem se jich zároveň bál.

Tomáš Kotouč je potápěč a fotograf. Založil potápěčský klub Tethys, v rámci něhož pořádá potápěčské expedice a navštěvuje domorodce. Je mistrem republiky v podvodní fotografii (festival PAF Tachov) a získal první místo v českém kole National Geographic. Jeho častými pracovními destinacemi jsou Galapágy, Mosambik, Jihoafrická republika, Azorské ostrovy a ostrov Malpelo.

Navíc možná tehdy ke strachu stačilo podívat se na Čelisti od Stevena Spielberga.

To, že Čelisti jsou úplná blbost, jsme my, kteří máme rádi moře, věděli hned. A žraloků je samozřejmě hodně druhů. Kdybych v roce 1997 viděl při šnorchlování rovnou žraloka bílého, tak bych se s odpuštěním podělal. Tehdy to ale byli malí žraloci, metr a půl.

Žádných sedm metrů a tři tuny. Co na Čelistech byla ta největší blbost?

Zásadní blbost byla, že kdybychom na volném moři jen tak potkali bílého žraloka,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější