Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

I německá vláda se v koronakrizi chovala nacionálně. Na hranicích už to příště musí fungovat jinak, říká německý velvyslanec

„Myslím si, že Evropa bývala silnější, než je nyní. Jsme příliš zaměstnaní sami sebou a zapomínáme, že svět kolem nás se neustále vyvíjí,“ říká německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„Myslím si, že Evropa bývala silnější, než je nyní. Jsme příliš zaměstnaní sami sebou a zapomínáme, že svět kolem nás se neustále vyvíjí,“ říká německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Uzavírání česko-německých hranic během karantény bylo drastické, říká v rozhovoru pro Deník N německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. „Pokud přijde druhá koronavirová vlna, doufám, že to na hranicích budeme dělat jinak než minule.“ Vztahy s Českem jsou prý dobré, ale jejich potenciál není zdaleka vyčerpaný. Němci stále o Česku, se kterým mají nejdelší hranici, vědí příliš málo. Češi zase Německu stále moc nedůvěřují. Evropa bývala podle německého diplomata už silnější, než je dnes. Posílit ji si dalo Německo během svého půlročního předsednictví v Radě Evropy za úkol.

Kancléřka Merkelová ve svém červnovém vládním prohlášení řekla, že „Evropská unie čelí největší výzvě v dějinách“. Je to s Evropou skutečně tak zlé?

Nemyslím si, že by kancléřka byla pesimistická. Pro ni je Evropa velmi důležitá a chce něco aktivně udělat. Pro Německo, stejně jako pro Česko, které leží uprostřed Evropy a obě země mají podobná hospodářství a společné, často velmi složité historické zkušenosti, je Evropa velmi důležitá. Je to záruka míru a hospodářské prosperity. Proto se vyplatí se o Evropu zasazovat.

Heslem německého předsednictví je: „Znovu silná Evropa. Společně.“ To zní, jako by teď byla slabá. Je?

Je spousta výzev, na které zatím ještě nejsme dobře připravení. Aktuálně jsme to viděli během koronakrize, ze které se musíme hodně ponaučit. Ale i v ostatních oblastech čelíme velkým výzvám, jako je třeba digitalizace nebo ochrana klimatu, kde Evropa zatím nenašla společné odpovědi. Je proto nutné, aby Evropa byla v dobré kondici a silná, aby tyto výzvy zvládla.

Evropa je tedy oslabená?

Myslím si, že Evropa bývala silnější, než je nyní. Jsme příliš zaměstnaní sami sebou a zapomínáme, že svět kolem nás se neustále vyvíjí. Naši ekonomičtí, možná i političtí konkurenti nejsou nečinní, rozvíjejí se. Na to musíme najít odpověď. Také naše planeta s sebou přináší několik výzev, které nemají strpení.

Zpočátku jsme mysleli každý jen na sebe

Co udělala koronavirová pandemie s Evropou? Jaké slabiny odkryla?

Vidím dva hlavní problémy. Zaprvé jsme reagovali tak, že jsme se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější