Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karosou po Bermudském trojúhelníku Sudet. Nová doba si žádá netradiční divadlo

Asertivní lúzerka Vanda. Foto: Jiří Dvořák
Asertivní lúzerka Vanda. Foto: Jiří Dvořák

Skupina divadelníků z Ústí nad Labem i letos přišla s prázdninovým projektem, který by se dal jen s malou nadsázkou označit za „divadlo v pohybu“. Oproti minulým rokům však s jednou docela zásadní změnou: místo motoráčku na tzv. Švestkové dráze se jezdí autobusem, starou dobrou (a špatně spálenou naftou zapáchající) karosou.

Divadlo, které si říká KULT (pod stejným názvem pořádá i divadelní festival), se přidržuje lokálních témat: aktuální inscenace Bermudský trojúhelník si bere za námět Sudety, přesněji řečeno tajemné dění v lokalitě poblíž Litoměřic.

Úplně konkrétně to vypadá tak, že se čtyři desítky diváků sejdou na autobusovém nádraží v Litoměřicích, nastoupí do zmíněné karosy a pak společně s několika herci zhruba dvě hodiny brázdí uzounké okresky v krásné krajině Českého středohoří. Závěrečná třetina se odehraje na nádvoří renesančního zámku v Encovanech.

Celé je to servírováno jako turistická výprava zážitkově agentury Sudetský sen. Nesourodou dvojici průvodců tvoří pan Míra (Ctirad Götz) a jeho poněkud prostomyslná, ale o to emotivnější kolegyně Vanda (Anita Krausová). Po chvíli si autobus stopne Vandin známý Majk (Jakub Gottwald), jenž začne školometsky racionálního Míru utloukat záhadologickými ujetostmi kombinovanými s konspiračními teoriemi.

Vděčnou komediální situaci všichni tři docela šikovně využívají k rozehrávání řady legrácek a vzájemných šprajců, přičemž se střídají ryze situační dialogy s více či méně seriózními informativními pasážemi. Autobus dělá též zastávky, na kterých se výletníci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější