Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolem pětiprocentní hranice je narváno. Pravici může pomoci spojování, levice nemá kde brát

Předsedové hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Foto: ČTK
Předsedové hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Foto: ČTK

Podle výzkumu Kantar CZ se na hraně zvolení do Sněmovny pohybuje šest stran a hnutí. Jejich strategie na růst preferencí se přitom liší. Pro některé může jít o příslovečnou labutí píseň, jiné si mohou vzít některé voliče zpět a pro další může být cestou spolupráce se silnějšími.

V době kdy už jsou lidé myšlenkami na letní dovolené, musí velká část politických stran a hnutí řešit otázku své budoucnosti. Podle červnového volebního modelu agentury Kantar CZ, který v neděli zveřejnila Česká televize, hned šest subjektů balancuje na hranici zvolení do Poslanecké sněmovny.

Podle výzkumníků i nadále s velkou převahou vede hnutí ANO premiéra Andreje Babiše s 32 procenty hlasů. Druzí Piráti by v červnu získali 18 procent a třetí ODS 13 procent. Všechny ostatní strany a hnutí, které nyní mají zastoupení ve Sněmovně, se pohybují mezi 4,5 až šesti procenty.

Týká se to jak menších opozičních středopravicových stran, které již v posledních volbách jen těsně přelezly pětiprocentní laťku, tak i vládních sociálních demokratů, polovládních komunistů a hnutí SPD Tomia Okamury, u nějž ale podle výzkumníků může jít o jednorázový výkyv.

A zatímco opoziční pravicové strany mohou svou situaci řešit především spojenectvím před volbami, o kterém se dlouhodobě mluví a v posledních týdnech také čile jedná, Babišovi vládní partneři z ČSSD a KSČM mají velký problém. Podle Pavla Ranochy, který je spoluatorem výzkumu Kantar CZ, nemají oba subjekty lidově řečeno kde brát.

Oslabování koaličních partnerů

„Situace ČSSD a KSČM je skutečně nezáviděníhodná. Součástí naší dubnové analýzy byl i potenciál jednotlivých stran, odkud mohou čerpat nové hlasy. Potenciál KSČM je dnes skutečně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější