Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Huawei je riziko pro stát, varuje úřad. Předložte důkazy, vyzvala čínská firma

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před softwarem i hardwarem čínských společností Huawei a ZTE Corporation. Používání těchto technologií podle něj představuje bezpečnostní hrozbu. Úřady musí na dokument reagovat, například armáda chystá výměnu přístrojů, které od této firmy má. Společnost Huawei se proti tvrzení úřadu ohradila a žádá předložení důkazů.

Úřad zabývající se kybernetickou bezpečností ve svém prohlášení uvedl, že Čína na českém území aktivně prosazuje své zájmy včetně provádění zpravodajských aktivit vlivového i špionážního charakteru.

„Čínské zákony vyžadují po soukromých společnostech působících v Číně mimo jiné součinnost při zpravodajských aktivitách, a tudíž pouštět je do systémů, které jsou klíčové pro chod státu, může představovat hrozbu,“ řekl ředitel NÚKIB Dušan Navrátil.

Úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost je další bezpečnostní institucí, která před čínským vlivem otevřeně varovala. Počátkem prosince to už udělaly kontrarozvědka BIS, Národní centrála proti organizovanému zločinu či Vojenské zpravodajství. Například BIS Huawei ve své výroční zprávě zmínila už v roce 2014.

Dotčené úřady i firmy musí brát varování NÚKIB vážně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Kauza Huawei

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější