Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chci naslouchat jako Sebastian Kurz, a to i Čunkovi, říká kandidát na šéfa lidovců Výborný

Poslanec a předseda sněmovního podvýboru pro exekuce Marek Výborný navrhuje kompromis ohledně exekutorského byznysu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Poslanec a předseda sněmovního podvýboru pro exekuce Marek Výborný navrhuje kompromis ohledně exekutorského byznysu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Kandidát na předsedu KDU-ČSL Marek Výborný má jenom roční zkušenosti z vysoké politiky. Přesto si myslí, že by byl dobrým předsedou lidovců, protože chce naslouchat. Věří, že podobný postup stojí za úspěchem rakouského politika Sebastiana Kurze.

Předvolební průzkumy ukazují KDU-ČSL kolem pěti procent. Co uděláte pro to, aby strana pod vaším vedením posílila?

Je důležité se primárně soustředit sami na sebe. Musíme přicházet se silnými tématy. Musíme si také jasně říct, že pokud bychom šli pouze cestou vymezování se vůči druhým, tedy antipolitiky vůči komukoli, tak to není něco, co chce veřejnost slyšet na prvním místě. Když některé kauzy přerostou přes určitou mez, musíme jasně říci, že je potřeba dodržovat zákony. Nicméně na prvním místě musí zůstávat silná témata, jako je podpora rodiny, ať už formou daňových bonusů, nebo podporou vzdělávání, protože v rodině žijí děti. Když budeme mít kvalitní školství a vzdělávání, je to investice do budoucnosti.

Když mluvíte o podpoře rodiny, zákon schvalující školku pro děti od dvou let nakonec Sněmovna zrušila, a to i díky vašim hlasům.

To bylo naprosto v pořádku.

Podle vás je to v pořádku? Aby ženy měly motivaci si děti pořizovat a věděly přitom, že je to kariérně nezabije, je potřeba jim vyjít vstříc, ne?

Ale už dneska existují možnosti, jak žena dítě může svěřit například do dětské skupiny ještě předtím, než jde do mateřské školky. Nevidím v tom problém. Musíme naopak podporovat to, aby se žena pokud možno mohla dítěti věnovat. Protože nejlepší výchova je doma v rodině. Proto bychom měli nastavit systém tak, aby se žena mohla skutečně věnovat dítěti. Ideálně po ty tři roky.

Všechny úspěchy si přivlastnil Babiš

Vrátím se k vaší kandidatuře. Oproti svým soupeřům nemáte tolik zkušeností. Ve straně jste sice od roku 2005, ale poslancem jste teprve rok. Jak vidíte svoje šance?

Nerad bych tady spekuloval. Bude to na suverénním rozhodnutí delegátů sjezdu.

Ano, ale něčím je musíte přesvědčit.

Určitě, já mám dvě vize. Jedna z nich je směrem dovnitř KDU-ČSL, protože máme skvělé zázemí v regionech a komunálních politicích a musíme s nimi intenzivně pracovat.

Také se musíme soustředit na program a na to, jak oslovit veřejnost. To je pro mě klíčové. Dostat preference KDU-ČSL tam, kde reálně mohou být, tedy k sedmi až deseti procentům. Na to máme a jako předseda KDU-ČSL bych to chtěl udělat. Zároveň chci být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější