Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezident je za hranou. Ruská propaganda si jeho názory bere rychleji, než je přeložíme do češtiny, říká Fischer

Senátor Pavel Fischer jde opět do voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Pavel Fischer jde opět do voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Před zasedáním senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost poskytl Deníku N rozhovor jeho předseda a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer. Jednání výboru bude z velké části neveřejné a bude se týkat mimo jiné nedávných výroků prezidenta Miloše Zemana na adresu BIS.

Část dnešního jednání výboru se uskuteční v sídle BIS. Proč tam?

Protože některé věci lze projednávat nejlépe tam, kde je to příhodné třeba z hlediska odposlechů.

Máte strach, že by vás tady někdo odposlouchával? (Rozhovor se uskutečnil v Senátu, pozn. red.)

Tak se tady připojte a uvidíte, že je tu otevřená wi-fi, která po vás nechce ani heslo. To bych z hlediska agendy našeho výboru označil jako bezpečnostní otazník.

Pojďme tedy k té agendě. Budete řešit výroky prezidenta Zemana, který BIS veřejně kritizoval. Existují podle vás pochybnosti o kvalitě její práce?

Když si přečtete výroční zprávu, tak mně z toho vyplývá poměrně jednoznačně řada úkolů, na kterých je třeba pracovat, a to nejenom bezpečnostně, ale i politicky. Když si dáte tu práci a půjdete do minulosti, tak zjistíte, že se ty výroční zprávy vracejí k podobným otázkám už delší dobu. Já tu práci vidím jako kontinuum, ne jako jedno zasedání výboru.

Nicméně prezidentovy výroky budou tématem, nebo ne?

Je pravda, že nás pan prezident inspiroval, senátoři a senátorky mají obrovský zájem zabývat se tím, co řekl.

Výbor se prezidentovými výroky zabýval už letos v dubnu, kdy jste ještě nebyl senátorem. Tehdy přijal usnesení, ve kterém odsoudil postup Miloše Zemana v kauze novičok, zásahy do procesu vyhoštění Jevgenije Nikulina do USA, a vyzval prezidenta, aby takového jednání zanechal. Vidíte na prezidentově straně nějaký posun?

Role prezidenta jako vrchního velitele je věc vážné celospolečenské debaty. Ale já to naše zítřejší jednání vidím spíš tak, abychom se zaměřili na věcný obsah, na témata bezpečnosti a obrany, protože tam je skutečná výzva. To, že prezident promluvil způsobem, který bych označil za neloajální, je samozřejmě vážné. Pokud měl nějakou kritickou notu, tak ji měl přece říct na uzavřeném jednání v příslušném formátu. Ale to už je věc další debaty například v rámci plenárního zasedání Senátu.

Takže neočekáváte, že by výstupem bylo usnesení vyjadřující se přímo k výrokům prezidenta republiky?

Já jsem jeden mezi rovnými, mé předsednictví neznamená, že musím vnucovat svůj názor a prosadit ho. Mám nějaký rámec, ve kterém se budu pohybovat v úvodním vystoupení, ale výsledek nechme na výboru. Ostatně, posledně jsme přijímali usnesení na téma kerčské krize, kdy síly Ruské federace napadly Ukrajinu. Usnesení jsme schválili jednomyslně, i když nikdo na to jednání nešel s tím, že se bude něco přijímat.

Co třeba prezidentovy výroky v rozhovoru pro ruskou televizi NTV, kde označil protiruské sankce za zbytečné a EU kritizoval za to, že nemá silné vůdce, které naopak vidí v Rusku, Číně nebo USA? Ovlivňuje to podle vás negativně bezpečnost a zahraniční zájmy Česka?

Já bych rád upozornil na to, že prezident poskytl možná půlhodinový,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější