Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Doufám, že už to brzy skončí.“ Nahlédli jsme do volební místnosti v Polsku, které si dnes zvolí prezidenta

Volební místnost v Krakově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Volební místnost v Krakově. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Poláci si dnes po vyčerpávající kampani zvolí prezidenta. Na vítěze si možná počkají do pondělí. Očekává se, že výsledek druhého kola voleb bude velmi těsný. Kandidát vládního Práva a spravedlnosti Andrzej Duda i varšavský starosta Rafał Trzaskowski bojují o každý hlas.

Władysław už je z voleb unavený. Jednačtyřicetiletý krakovský učitel ve sportovním oblečení přišel odvolit a „doufá, že už to brzy skončí“.

Dnes ráno ve volební místnosti v historickém centru Krakova dal hlas Dudovi, nebylo to však z přesvědčení. „Hlasoval jsem proti Trzaskowskému. Nelíbí se mi, jak vystupuje,“ vysvětluje Władysław. Dodává, že během posledních dvou týdnů vůbec nesledoval politické dění.

V prvním kole volil bývalého novináře Szymona Hołowniu. Ten se sice vymezuje proti tradičním politikům, ale později podpořil Trzaskowského, který mezi ně patří. Rozhodnutí pana Władysława je o to zajímavější, že u Hołowniových voličů se počítá s tím, že se spíše přikloní právě k varšavskému starostovi.

„Chtěl bych, aby se politika dělala pro zemi, ne aby politici bojovali mezi sebou,“ vysvětluje, zatímco se slunečným ránem trousí první voliči, mezi nimiž v tuto hodinu převládají senioři.

Prezidentské volby v Polsku jsou podle průzkumů neuvěřitelně těsné a oba tábory zůstávají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější