Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Měli bychom vyměnit Petříčka a Staňka. Nabídl jsem, že půjdu do vlády, říká Zimola

Někdejší první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola. Foto: ČSSD
Někdejší první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola. Foto: ČSSD

Statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola by byl rád, kdyby vláda prošla rekonstrukcí a zmizel z ní šéf diplomacie Tomáš Petříček a ministr kultury Antonín Staněk. Sám by se nyní místu v kabinetu nebránil, sociální demokracie podle něj totiž potřebuje pomoct. Mrzí ho, že neproběhlo hlasování o tom, zda v něj má ústřední výkonný výbor strany důvěru. Působí to, jako by se výsledku delegáti báli, řekl Zimola v rozhovoru pro Deník N a Aktuálně.cz.

Během pátečního zasedání předsednictva i při sobotním jednání ústředního výkonného výboru se na Zimolovu hlavu snášela kritika. Jeho spolustraníkům vadilo, že požadoval hlasování o své důvěře, vyčítali mu také angažmá v platformě Zachraňme ČSSD, protože prý navenek vytváří pocit rozštěpenosti strany.

Statutární místopředseda si ale za svými kroky stojí. „Své spolustraníky jsem požádal o vyslovení důvěry, protože když jsme byli v únoru s Honzou Hamáčkem zvolení na sjezdu, tak jsme se oba prezentovali jako tandem a stále tandemem jsme. Jestliže Hamáček požádal o důvěru, pak o ní musel logicky požádat Zimola. Já jsem to udělal a vidíte, že se nebojím, že bych snad přišel o nějakou funkci,“ vysvětlil své jednání Zimola.

V dané situaci podle něj prohráli delegáti, protože výsledné nehlasování o jeho důvěře prý dokládá, že se bojí. Členové ústředního výkonného výboru přitom tvrdili, že pouze nechtěli řešit personální otázky čtyři měsíce před ohlášeným sjezdem, kde se bude o vedení strany stejně rozhodovat. Navíc se leckteří nechali slyšet, že odmítají dělat ze Zimoly mučedníka.

S touto rolí ale Zimola nesouhlasí. „O důvěru jsem si řekl, protože jsem cítil, že si o ní musím říct,“ shrnul. Jeho cílem je prý zachránit sociální demokracii. Věří, že by jí prospěla přeregistrace členů, nové stanovy, přímá volba předsedy a částečná rekonstrukce vlády. Konkrétně by vyměnil ministra zahraničí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější