Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Valentův server zaútočil na Transparency hned poté, co ho nařkla ze střetu zájmů. Náhoda, říká senátor

Ivo Valenta v Senátu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ivo Valenta v Senátu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Senátor Ivo Valenta je ve střetu zájmů kvůli vlastnictví médií, tvrdí Transparency International. Organizaci vadí, že Valenta přes své společnosti vlastní menší lokální brněnskou televizi. Zákon o střetu zájmů přitom zapovídá politikům vlastnit televize, rozhlas nebo vydavatelství tiskovin. Valenta obvinění odmítá. Na jeho serveru dnes navíc vyšel text, který naopak kritizuje financování Transparency International.

„Senátor Valenta je 100% společníkem Sheading Financial Ltd. se sídlem v kyperském Limassolu, která je 100% vlastníkem další kyperské společnosti WCV World Capital Ventures. Ta je pak 70% akcionářem české společnosti Our Media a. s., která dále drží 65% podíl v Brno TV, s. r. o.“, píše ve svém podnětu Transparency International (TI).

Ve své argumentaci se odvolává na informace dostupné z českého obchodního rejstříku a výpisy z kyperského rejstříku společností. O stížnosti organizace rozhodne podle zákona přestupkový odbor na magistrátu ve Zlíně, kde má senátor trvalé bydliště.

Politik jakýkoli problém odmítá. „Trasparency International by se měla pro příště dříve, než něco plácne, pořádně seznámit se zákonem o střetu zájmů a zjistit si fakta,“ reagoval pro Deník N senátor Valenta.

„Veškeré své politické funkce vykonávám pouze jako neuvolněný člen, proto v žádném případě neporušuji zákon o střetu zájmů. Transparency International by evidentně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější