Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rasová segregace jako řešení diskriminace? To není vtip, ale návrh ombudsmana

Nástup Stanislava Křečka do úřadu provázely v roce 2020 protesty. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nástup Stanislava Křečka do úřadu provázely v roce 2020 protesty. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Ombudsman Stanislav Křeček se v mnohém podobá prezidentu Miloši Zemanovi. Oba jsou nejen generační a názoroví blíženci, ale oba také paralyzovali úřady, z nichž by bylo možné v Česku s lecčím pohnout dopředu. Po jejich zvolení jsme se ale museli smířit s tím, že nejužitečnější činnost ve funkci bude z jejich strany nicnedělání. Jsme vděční za každý den, kdy o nich neslyšíme, protože prakticky pokaždé, když veřejně vystoupí, pohnou se věci v Česku všelikam, jen ne dopředu.

A společnou mají ještě jednu věc – člověku už se ani nechce na jejich příspěvky k veřejné debatě reagovat. Jsou pořád stejné, únavné, předvídatelné a reakce jim dodávají relevanci, kterou si nezaslouží. Když poučuje Zeman o rasismu velvyslance země, která právě kvůli rasismu prožívá vážnou krizi, je lepší to mlčky přejít stejně, jako ve společnosti přecházíme jiné trapné momenty.

Ale někdy je potřeba režim trpělivého a úmorného čekání na konec funkčního období opustit. Třeba když veřejný ochránce práv přejde od nečinného tolerování diskriminace k jejímu aktivnímu obhajování a prosazování.

Stanislav Křeček tak učinil v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější