Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karviná je poslední varování. Další nedostaneme

Proč se provoz OKD nezastavil dřív, není jasné. Foto: Vladimír Pryček, ČTK
Proč se provoz OKD nezastavil dřív, není jasné. Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Analýza: Oblast Uničova a Litovle byla v březnu neprodyšně uzavřena policejním kordonem v maskách, když se v ní vyskytlo dvacet pět nakažených. Trestal se i pobyt na vlastní zahradě. V Karviné jich je teď nakažených přes tisíc a karanténu nikdo nechystá. Vláda nevysvětluje rozdíl v přístupu příliš přesvědčivě.

Nejvyšší aktuální počet lidí s prokázanou nákazou covid-19 zaznamenalo Česko jedenáctého dubna: bylo jich 4747. Sedmadvacátého května jsme se dostali na 1916 a zdálo se, že je vyhráno. Tento pocit většinu z nás neopustil, přestože osmého července bylo nakažených už 4453, tedy téměř stejně jako v absolutním maximu.

Všechno je ale v pořádku, uklidňuje nás ministr zdravotnictví Adam Vojtěch i epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro rozvolňování. Všechno je dobré, říkají, to jen ta Karviná.

„Drtivá většina pozitivně zachycených jsou horníci nebo blízké kontakty,“ řekl včera Vojtěch. Podle něho nejde o komunitní šíření nákazy. „Očekáváme s epidemiology, že se bude situace zlepšovat,“ podotkl ministr. Klesající trend je podle něj jednoznačný.

„Myslím, že situaci máme pod kontrolou, velké díky za to přísluší hygienickým stanicím,“ řekl Maďar v rozhovoru pro DVTV. Za nové případy covidu-19 v Česku podle něj může ze 75 % ohnisko v Karviné.

„To je ohraničené, nedochází ke komunitnímu šíření. Jsou to horníci a jejich rodinní příslušníci, případně další lidé, kteří mají vztah k horníkům. Tím pádem si myslím, že není čeho se obávat,“ odpověděl Maďar, když moderátor Martin Veselovský argumentoval výše uvedenými čísly a ptal se, jestli je opravdu situace pod kontrolou, když růst případů naznačuje opak.

Zvenku to tak dobře nevypadá. Fotbalisté málokdy fárají pod zem, přesto je v karanténě celý prvoligový tým MFK Karviná, což komplikuje dohrání soutěže – problém možná nicotný ve srovnání s existenční a zdravotní nejistotou desítek tisíc lidí, avšak velmi viditelný.

Tohle není druhá vlna

Na první pohled se děje přesně to, co hygienici předpokládali:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější